Lifestyle

Alimentul plin de grăsimi sănătoase. Ce ar trebui să consumăm pentru a ne ajuta organismul

scade-pretul-mancare
Sursa foto DOC.RO

Alimentul plin de grăsimi sănătoase. Există anumite produse care sunt extrem de benefice pentru corpul nostru. Odată consumate, acestea contribuie la starea de sănătate generală. Trebuie să avem grijă să introducem în dieta noastră alimente care conțin grăsimi sănătoase.

Un produs care se regăsește în magazine este foarte bogat în aceste grăsimi bune. De asemenea, poate fi găsit la prețuri destul de mici. Deci, nu reprezintă o povară pentru buzunarele românilor.

Alimentul plin de grăsimi sănătoase

Grăsimile sănătoase sau colesterolul HDL sunt extrem de benefice pentru sănătate. Aceste enzime pot fi regăsite în anumite alimente. Acestea trebuie consumate constant, pentru a putea asimila lucrurile necesare pentru corpul tău.

Acest colesterol bun reprezintă un scut sau o protecție naturală pentru toate vasele din organism. De asemenea, reprezintă un plus pentru creier și inimă. Aceste enzime sunt produse și de ficat în momentul în care facem mișcare. De aceea, exercițiile fizice sunt foarte benefice pentru vasele de sânge.

Alimentație nesănătoasă

Deși nu simțim acest lucru, alimentele nesănătoase pe care le consumăm pot avea un impact imediat la nivelul corpului. Atât ficatul, cât și intestinul subțire produc colesterolul HDL, acele enzime bune. Dacă consumăm mai mult mâncăruri prăjite, putem să ajutăm la distrugerea acestui colesterol sănătos.

Mâncarea prăjită sau caramelizată ajunge direct în intestinul subțire. „Contează foarte mult cum e hrana. De exemplu, hrana bună, dar prăjita în exces, înseamnă grămadă de prooxidanți, grămadă molecule de glicare târzie, zaharul caramelizat adică, asta e mai periculos dacât zahărul ca atare.” a explicat Anca Sima, reprezentant al Institutului de Biopatologie Celulară.

Corpul luptă cu colesterolul 

Alimentul plin de grăsimi sănătoase. Organismul face diferența între colesterolul bun și cel „rău”. Mai exact, LDL este colesterolul nesănătos, pe care îl aducem în organism în urma consumului diferitelor alimente. Precum cartofii prăjiți sau o friptură făcută în baie de ulei. Astfel, colesterolul sănătos, HDL, luptă pentru a îndepărta grăsimile nesănătoase și cu scopul de a opri formarea unei plăci în vasele de sânge.

„Singurul ajutorul pe care LDL îl primește de la HDL este acela de anti-oxidant. HDL protejează LDL de oxidare, ceea ce înseamnă că îl protejează de a se transforma într-o particulă extrem de aterogeneră.” a explicat expertul. Practic, trebuie să ne ferim de prăjeli, pentru ca colesterolul nesănătos să nu ne distrugă organismul.

Peștele, un preparat extrem de sănătos

Alimentul plin de grăsimi sănătoase. Peștele reprezintă un alimente extrem de bun care trebuie consumat pentru a ne aduce în corp acest colesterol sănătos. „Grăsimile polinesaturate, grăsimea din pește de exemplu, e o grăsime polinesaturată, nu e compet salidă, dar nu curge la temperatura camerei. Nu le poate lua decât din alimentație. Acizii grași polinesaturați se găsesc în special în carnea de pește gras.” a explicat Ștefan Voicu, prof. univ. dr. la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii.

Peștele gras poate fi preparat la cuptor, grătar sau chiar la aburi. Este important ca în aceste rețete să nu introduci un adaus de ulei. Un exemplu bun este și conserva de sardine. Un aliment delicios, care poate fi regăsit în magazine la prețuri rezonabile. Peștele ar trebui consumat de mai multe ori pe săptămână, conform Pro TV .