Info Actual

Info Actual > Politică > Amanarea ratelor bancare. 3 modificari anuntate de Orban si Citu
Politică

Amanarea ratelor bancare. 3 modificari anuntate de Orban si Citu

Amanarea ratelor bancare. Ludovic Orban și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, au anunțat luni, în debutul ședinței de guvern, modificări la ordonanța de urgență care permite amânarea pentru 9 luni a plății ratelor la creditele bancare pentru persoane fizice și juridice.

Cele trei modificări anunțate de Orban și Cîțu:

– perioada în care clienții pot cere băncilor amânarea plății ratelor e mai lungă, de 45 de zile de la intrarea în vigoare a OUG
– nu se mai capitalizează dobânda pentru creditele ipotecare
– li se dă posibilitatea solicitanților care au restanțe să aducă creditele la zi când solicită amânarea plăților

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, OUG privind suspendarea plății ratelor către bănci. Ministrul finanțelor Florin Cîțu a spus atunci că ordonanța de urgență a fost aprobată de Guvern și se va aplica tuturor persoanelor fizice și juridice care au calitatea de împrumutat și ale căror venituri au fost „afectate direct sau indirect de pandemia de Covid-19”.

Florin Cîțu nu a precizat ce înseamnă exact „indirect” dar a asigurat că „este o plajă largă de persoane fizice care poate să acceseze această facilitate, pentru că astăzi în România cam toți am fost afectați de această pandemie, direct sau indirect”.

Suspendarea plății ratelor se poate face pe o perioadă între una și 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.

De asemenea, cererea de suspendare a plății ratelor poate fi depusă cel mai târziu la încetarea stării de urgență dau nu înainte de elaborarea normelor de aplicare, unde este prevăzut un termen maximal de 15 zile, dar care ar putea fi gata săptămâna viitoare, după cum a precizat Florin Cîțu.

Amanarea ratelor bancare. Ce se întâmplă cu dobânzile

Dobânda datorată de debitor corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent, deci se vor adăuga creditului, dar se reeșalonează pe toată durata creditului, deci efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă

Excepție: creditele ipotecare, pentru care se plătește reeșalonat până la maxim cinci ani

Statul român garantează plata dobânzii capitalizate aferente creditelor ipotecare, potrivit EVZ.