Actual Politică

Ambasadoarea Suediei la Bucureşti nu ne dă speranţe: Dosarul Schengen va fi pe agendă, atunci când Austria îşi va schimba poziţia

Ambasadoarea Suediei la Bucureşti nu ne dă speranţe: Dosarul Schengen va fi pe agendă, atunci când Austria îşi va schimba poziţia

Aderarea la Schengen este o prioritate majoră pentru România, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, menţionând că ţara noastră contează pe sprijinul în acest dosar, în calitate de mediator, al Suediei, care a preluat la 1 ianuarie Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. La rândul său, ambasadoarea Suediei la Bucureşti a declarat că „dosarul Schengen va fi pe agendă unei reuniuni oficiale, atunci când condiţiile vor fi propice”.

Ambasadoarea Suediei la Bucureşti nu ne dă speranţe: Dosarul Schengen va fi pe agendă, atunci când Austria îşi va schimba poziţia

Şeful diplomaţiei române a amintit, în conferinţa de presă organizată de Ambasada Suediei la Bucureşti cu prilejul preluării Preşedinţiei Consiliului UE, maniera în care ţara noastră a gestionat situaţia creată de războiul din Ucraina, arătând că România a fost un „gardian de facto al securităţii UE”.

„Aderarea la Schengen este o prioritate majoră pentru România. Evenimentele generate de conflictul din Ucraina au demonstrat încă o dată că România are atât competenţa, cât şi voinţa de a răspunde în mod eficient provocărilor majore. România a asigurat un management eficient la graniţa externă a Uniunii Europene şi a acţionat ca un gardian de facto al securităţii UE. România a trecut un test al rezilienţei şi din nou al solidarităţii şi a arătat că se ridică la nivelul cerinţelor”, a spus ministrul.

„Am preluat acest dosar important de la Preşedinţia cehă şi vom lucra intens”

La rândul său, ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hyden, a punctat că „dosarul Schengen va fi pe agenda unei reuniuni oficiale, atunci când condiţiile vor fi propice”, anume când Austria îşi va schimba poziţia privind România, iar Olanda îşi va schimba poziţia privind Bulgaria.

Suedia a votat în favoarea aderării României la Spaţiul Schengen, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din decembrie anul trecut. Iar preşedinţia cehă şi România chiar au făcut tot ce le-a stat în putinţă să aibă un rezultat pozitiv. Din nefericire, România şi Bulgaria au fost blocate”, a amintit ea.

Totodată, ambasadoarea a spus că ministrul suedez al Justiţiei, care se ocupă de dosarul Schengen, a afirmat la acel moment că eforturile vor continua.

„Am preluat acest dosar important de la Preşedinţia cehă şi vom lucra intens. Este prea devreme să ne pronunţăm când se va încheia acest proces”, a menţionat Therese Hyden, în ceea ce priveşte un orizont de timp.

Ministrul Aurescu a precizat că, în acest moment, există un dialog cu partea austriacă, pentru a crea „premisele pentru un context favorabil”. „Nu trebuie să creăm aşteptări grăbite”, a evidenţiat el.