Actual

Amenzi mai mari pentru șoferii prinși fără anvelope de iarnă

Șoferii rămân fără carnet 10 ani valoarea punctului de amendă
sursa foto met.police.uk

Răcirea vremii îi va determina pe mulți șoferi să dea fuga la service pentru a pregăti mașinile pentru sezonul rece. Cei mai mulți vor urma să schimbe anvelopele de vară cu caucicuri de iarnă pentru a evita amenzi în cazul în care ajung pe drumuri acoperite de gheață, polei sau zăpadă.

Codul rutier îi obligă pe șoferi să își echipeze mașinile cu cauciucuri de iarnă, dar și cu lanțuri de zăpadă atunci când circulă pe drumuri acoperite de gheață, zăpadă ori polei. Absența cauciucurilor de iarnă îi poate pune pe șoferi în situația de a fi amendați.

Șoferii sunt obligați de lege să mai aibă în portbagaj, în perioada iernii, un săculeț de nisip și de asemenea, o lopată care va fi utilizată la deszăpezire. Cei care sunt opriți în trafic și controlați, dar nu au aceste accesorii riscă să fie sancționați. Amenda este de 9 și până la 20 de puncte. În prezent, punctul de amendă are o valoare de 145 lei. În aceste condiții, valoarea sancțiunii financiare poate să varieze între 1.305 și 2.900 de lei. De asemenea, polițistul poate dispune și ridicarea plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare.
Legislația în vigoare în România nu prevede o dată fixă la care utilizarea cauciucurilor de iarnă să devină obligatorie. Mecanicii recomandă schimbarea anvelopelor de vară cu unele de iarnă în octombrie, când temperatura scade sub 7 grade seara.