Actual

Amenzi uriașe pentru cei care nu montează repartitoare! „Este o isterie, un haos”

Amenzi uriașe pentru cei care nu montează repartitoare! „Este o isterie, un haos”
sursa foto arhiva personala

Conform unei noi reglementări, românii care locuiesc în blocurile conectate la sistemul centralizat de încălzire trebuie să fie echipați cu contoare individuale de căldură sau repartitoare până la data de 31 decembrie 2023, conform Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

În caz contrar, se pot confrunta cu sancțiuni financiare considerabile. Această măsură a stârnit dezbateri aprinse. Radu Opaina, fostul director al RADET (acum Termoenergetica) și actualul președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), a exprimat opinii critice privind necesitatea impunerii repartitoarelor în toate apartamentele.

Dacă nu aveți repartitoare, primiți amendă

Conform Legii 24/2023, toți locatarii din clădirile conectate la sistemul de încălzire centralizată trebuie să fie echipați cu contoare individuale de căldură sau repartitoare până la data de 31 decembrie 2023. În caz contrar, aceștia riscă amenzi de până la 1.000 de lei. Primăriile au rolul de a verifica instalarea acestor dispozitive. Primăriile trebuie să solicite informații de la asociațiile de proprietari și să impună amenzi corespunzătoare.

Această prevedere legală a fost amânată de-a lungul a 15 ani, însă data limită pentru implementare se apropie rapid. Costurile pentru achiziționarea și montarea repartitoarelor pornesc de la 70 de lei, cu TVA inclus. Adăugarea unui robinet pentru reglarea consumului de energie termică presupune cheltuieli de cel puțin 125 de lei.

Radu Opaina, liderul FAPR și fost director al RADET, argumentează împotriva obligativității repartitoarelor pentru radiatoare. Ei susțin că măsurile nu reprezintă instrumente adecvate de măsurare a consumului, ci funcționează ca termometre pentru reglarea confortului termic. Opinia sa este că promovarea acestor dispozitive ar constitui o formă de publicitate falsă. Mai mult, el spune că măsura ar putea afecta sistemele de încălzire centralizată din clădiri.

Sfatul experților

„Este o isterie, este un haos creat de o grosolană dezinformare, și o propagandă comercială mincinoasă. Pentru că nimeni din spațiul public care și-a exprimat părerile nu a citit legea, să vadă ce spune legea în problema asta. În această problemă a repartitoarelor nu sunt respectate o serie întreagă de condiții, pe care legea le prevede”, a declarat Radu Opaina.

Să ne înțelegem, repartitorul nu este un contor, el este un termometru, pe ce îl pun, pe corp, pe calorifer, sau pe o țeavă, și spune ce temperatură este acolo. Asta nu înseamnă că îmi măsoară mie consumul de căldură, de energie termică, de gigacalorie, pe care eu trebuie să-l plătesc, și care este adevărat. Preia o temperatură și face o interpretare, și s-a demonstrat de-a lungul timpului că aceste cifre au fost total greșite. Ele au fost inventate pentru reglarea confortului, nu pentru reglarea consumului, așa cum propaganda minicinoasă!”, potrivit DailyBusiness.