Actual Diverse

Anchetă în cazul delfinilor morți din Marea Neagră, demarată în Ucraina. Primele suspiciuni legate de cauza morții au apărut deja

Anchetă în cazul delfinilor morți din Marea Neagră, demarată în Ucraina. Primele suspiciuni legate de cauza morții au apărut deja
romaniatv.net/evz.ro

După ce foarte mulţi delfini din Marea Neagră au murit ca urmare a agresiunii armate a Rusiei, autorităţile din Ucraina au demarat o anchetă. Astfel, Procuratura a deschis un dosar în acest caz și solicită asistență juridică internațională mai multor țări pentru a stabili cazuri similare, potrivit Procurorului General.

Se pregătesc solicitări pentru Turcia, Bulgaria, România

Astfel, Ucraina pregătește solicitări similare pentru Bulgaria, Turcia și România, astfel încât şi aceste ţări să identifice cazuri similare de deces în rândul mamiferelor marine.

„Parchetul pregătește și cereri de asistență juridică internațională către Republica Bulgaria, Republica Turcia și România pentru a stabili cazuri similare de moarte a delfinilor”, a spus PGO (Prosecutor General`s Office).

Care este cauza decesului delfinilor din Marea Neagră

Potrivit procuraturii din regiunea Odesa, una dintre cauzele care au dus la moartea mamiferelor marine ar putea fi sunetele puternice transmise de sonarele navelor rusești.

Conform anchetei, încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe plajele din regiunea Odesa a fost descoperit un număr mare de delfini morți.

În acest context, miercuri, 8 septembrie 2022, pe canalul Telegram, biroul Ucrainei (PGO) a declarat: „De la începutul agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, pe plajele din regiunea Odesa au fost găsite un număr mare de mamifere marine moarte. Cauza probabilă a morții lor este utilizarea sonarelor pe submarinele și bărcile de suprafață ale țării agresoare. Sonarele emit sunete puternice care afectează negativ sănătatea animalelor”.

Se fac examinări și autopsii ale delfinilor găsiți morți

La inițiativa PGO,sunt efectuate examinări și autopsii ale marsuinilor și delfinilor găsiți morți pe coastă.

Probele prelevate vor fi trimise pentru cercetare la Universitatea din Padova, Italia, iar pentru un studiu separat al structurilor urechii interne a mamiferelor la Universitatea din Hanovra, Germania.

Procurorii Parchetului Regional din Odesa au deschis urmărire penală pe fapta de ecocid (articolul 441 din Codul penal al Ucrainei), potrivit en.interfax.com.ua.