Actual International

Starea de sănătate a Reginei. Sfătuită de medicii personali să se odihnească

Starea de sănătate a Reginei. Sfătuită de medicii personali să se odihnească
FOTO: HM Queen Elizabeth II

Regina Elisabeta a Marii Britanii a amânat o reuniune a consilierilor săi din cadrul Consiliului Privat, care urma să aibă loc miercuri, după ce a fost sfătuită de medici să se odihnească, a anunțat Palatul Buckingham, conform Reuters.

Starea de sănătate a Reginei. Sfătuită de medicii personali să se odihnească

Regina în vârstă de 96 de ani, care se află la castelul Balmoral din Scoția, s-a întâlnit marți cu Liz Truss pentru a o numi prim-ministru, după ce l-a primit pe Boris Johnson pentru a-i accepta demisia.

„După o zi plină ieri, Majestatea Sa a acceptat în această după-amiază sfatul medicilor de a se odihni. Acest lucru înseamnă că reuniunea Consiliului Privat care trebuia să aibă loc în această seară va fi reprogramată”, a declarat un purtător de cuvânt.

O parte din atribuţiile Reginei au fost preluate de prinţul Charles

Imediat după sărbătorile cu prilejul celor 70 de ani de domniei ai reginei, aceasta s-a retras la Castelul Balmoral din Scoția, iar numărul întâlnirilor a fost redus drastic.

O parte din atribuţiile Reginei au fost preluate de prinţul Charles, lucru ce reprezintă o nouă etapă simbolică în transferul progresiv al sarcinilor oficiale ale suveranei britanice către fiul său, care o reprezintă deja în străinătate de mai mulţi ani.

Devenit simbolul unei vieţi petrecute în aşteptare, fiul cel mare al suveranei britanice a trebuit să aştepte până la vârsta de 73 de ani pentru a se achita pentru prima dată de această funcţie esenţială care le revine regilor şi reginelor din Marea Britanie. Cel mai mare eveniment la care a participat în acest an prinţul Charles a fost deschiderea noii sesiuni a Parlamentului britanic în locul Reginei Elisabeta a II-a.

La deschiderea sesiunii parlamentare din acest an, Prinţul Charles a reprezentat-o pe Regină care şi-a delegat atribuţiile asociate acestui discurs doar de două ori în 70 de ani

Purtând uniforma de amiral de marină, prinţul Charles a subliniat priorităţile Guvernului britanic, condus la acea vreme de prim-ministrul conservator Boris Johnson.

Prinţul Charles s-a aşezat pe tronul alocat consorţilor, folosit în trecut de tatăl lui, prinţul Philip, decedat în 2021 la vârsta de 99 de ani. La dreapta lui, locul rezervat de obicei tronului suveranei, care a împlinit recent vârsta de 96 de ani, a rămas gol.

În discursul său, ritmat de expresii precum “Guvernul Majestăţii Sale” şi “miniştrii Majestăţii Sale”, în locul obişnuitelor cuvinte “Guvernul meu” şi “miniştrii mei” pronunţate de regina Elisabeta a II-a, prinţul Charles a detaliat principalele proiecte de lege ale Guvernului de la Londra pentru sesiunea parlamentară inaugurată marţi. Numeroase chestiuni – inclusiv puterea de cumpărare şi Irlanda de Nord – au fost trecute în revistă, precum şi “apărarea democraţiei” în lume, în special în Ucraina.

La stânga lui, în locul în care stătea el de obicei, s-a aşezat de această dată soţia lui, Camilla, în timp ce fiul său cel mare, prinţul William, în vârstă de 39 de ani, al doilea în ordinea de succesiune la tron, s-a aşezat la dreapta prinţului Charles şi a participat pentru prima dată la acest eveniment.

A fost pentru prima dată în aproape 60 de ani şi pentru a treia oară în cei 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a când suverana a lipsit de la acest eveniment anual.

Regina britanică şi-a delegat atribuţiile asociate acestui discurs doar de două ori: atunci când era însărcinată cu prinţii Andrew şi Edward, în 1959, respectiv în 1963.