Politică

Angela Merkel, ultima vizită în străinătate înainte de a părăsi scena politica? Cină de lucru cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron

Angela Merkel, ultima vizită în străinătate înainte de a părăsi scena politica? Cină de lucru cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron

Angela Merkel, ultima vizită în străinătate înainte de a părăsi scena politica? Cancelarul German, Angela Merkel, soseşte în această seară la Paris, pentru o cină de lucru cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Este probabil ultima vizită în străinătate a cancelarului german, înainte de a părăsi scena politică, la sfârşitul acestei luni.

Cei doi lideri politici vor aborda un spectru larg al actualității internaționale, de la criza din Afganistan până la chestiuni politice europene, potrivit birourilor lor de presă.

După 16 ani cât a condus guvernul german și a avut o influență puternică în Uniunea Europeană, Angela Merkel a decis să predea ștafeta și să nu mai candideze pentru un nou mandat de cancelar la alegerile din 26 septembrie din Germania.

În lunga sa carieră politică, ea a avut o contribuție esențială la întărirea cuplului franco-german, așa-numitul motor al Europei.

A lucrat cu patru președinți francezi, cu Jacques Chirac pe final de mandat, apoi să nu uităm celebra poreclă Merkozy, pe care presa a dat-o relației dintre Paris și Berlin în timpul mandatului preşedintelui Sarkozy.

A urmat o relație ușor diferite cu socialistul François Hollande, descris ca un lider ezitant când era vorba să ia decizii atât pe plan intern, cât și internațional, informează RRA.

Angela Merkel, ultima vizită în străinătate înainte de a părăsi scena politica? Tânărului Emmanuel Macron, pro-european convins și cu idei ambițioase de inivare a proiectului european, conservatoarea Angela Merkel a trebuit să îi opună rezistență la început, pentru ca în ultima perioadă să găsească în el poate cel mai interesant interlocutor.

În unie, preşedintele Franței era primul invitat străin la Berlin, de la începutul anului, după o lungă perioadă de restricții sanitare.

Merkel și Macron sunt artizanii celui mai mare proiect european realizat vreodată de țările membre: Planul de Relansare Economică după criza sanitară, în valoare de 750 de miliarde de euro.