Actual Politică

ANI o contrazice pe Clotilde Armand. Edilul insistă să se facă de râs: „Sunt convinsă că am dreptul să fiu manager de proiect”

ANI o contrazice pe Clotilde Armand. Edilul insistă să se facă de râs: „Sunt convinsă că am dreptul să fiu manager de proiect”

După ce a fost dimineaţă în faţa sediului ANI, Clotilde Armand să se plângă că i-au fost încălcate drepturile, Agenției Naționale de Integritate a venit cu precizări şi mai mult o şi contrazice și spune că primarul nu a cerut accesul la dosar sau prezența la sediu.

ANI o contrazice pe Clotilde Armand. Edilul insistă să se facă de râs: „Sunt convinsă că am dreptul să fiu manager de proiect”

„Am venit pentru a afla de ce mi-au fost încălcate drepturile. Singurul lucru pe care-l știu cert este faptul că cel care a făcut o plângere este fostul primar Tudorache. Eu am pus la dispoziția inspectorilor ANI dovezile necesare care arată că pot să fiu manager de proiect pe fonduri europene. E vorba de un proiect anticorupție, de un proiect care dorește să elimine total șpaga”, a declarat Clotilde Armand, de la sediul Agenției Naționale de Integritate.

La rândul său, ANI o contrazice pe Clotilde Armand și spune că primarul nu a cerut accesul la dosar sau prezența la sediu. În plus, starea de incompatibilitate a fost constatată strict cu privire la dispozițiile emise în cadrul unui proiect.

„În cazul de față, persoana evaluată a fost informată de către inspectorul de caz la data de 22 iulie 2022 cu privire la declanșarea activității de evaluare, fiindu-i aduse la cunoștință drepturile enumerate mai sus cu privire la consultarea dosarului pe tot parcursul activității de evaluare.

Ulterior, la data de 04 august 2022 a fost înregistrată la dosar împuternicirea avocațială precum și solicitarea ca adresele de corespondență să se transmită la adresa cabinetului avocațial.

În continuare, la data de 20 septembrie 2022, inspectorul de integritate a informat din nou persoana evaluată cu privire la elementele identificate până la acel moment și a solicitat un punct de vedere privind situațiile de incompatibilitate și conflict de interese administrativ.

În data de 10 octombrie 2022, prin reprezentantul ales, persoana evaluată a transmis pe adresa de e-mail a Agenției un punct de vedere cu privire la constatările inspectorului de integritate.

Precizăm că pe toata durata activității de evaluare, persoana evaluată nu a solicitat accesul la dosar sau prezența sa la sediul ANI, toate comunicările cu aceasta fiind purtate conform cronologiei prezentate mai sus”, precizează ANI.

În această dimineaţă, Armand a declarat că „singurul lucru pe care-l știu cert este faptul că cel care a făcut o plângere este fostul primar Tudorache. Eu am pus la dispoziția inspectorilor ANI dovezile necesare care arată că pot să fiu manager de proiect pe fonduri europene. E vorba de un proiect anticorupție, de un proiect care dorește să elimine total șpaga”, a declarat Clotilde Armand, de la sediul Agenției Naționale de Integritate.

Clotilde Armand: Sunt convinsă că am dreptul să fiu manager de proiect

Invitată la Studio Politic, la Digi24, Clotilde Armand a acuzat că îi sunt încălcate drepturile, că nu ar fi avut acces la dosar și a spus că este convinsă că se poate numi manager de proiect, deși este primar.

„Sunt convinsă că am dreptul să fiu manager de proiect. Este corect să fiu eu managerul de proiect”, a spus aceasta.

Întrebată despre prevederile legale, care arată că un primar nu poate exercita altă funcție remunerată, Clotilde Armand a declarat: „Nu reiese de nicăieri. Punctele de vedere pe care le-am trimis, pot să vă spun că am punctul de vedere de la MIPE, de la directorii din cadrul aparatului de la primărie, direcția juridică, direcția economică, am ghidul pentru toate proiectele din fonduri europene. Sunt sute de primari care sunt implicați în proiecte europene și primesc această indemnizație.”

Dialogul din platou s-a tensionat repede, după doar câteva schimburi de replici:

Moderator Digi24: De ce mă uit pe telefon? Avem un comunicat nou din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Pe scurt, vi se transmite că v-aţi majorat salariul, dar nu în baza legii invocate.

Clotilde Armand: Foarte mulţi primari primesc, într-adevăr, o indemnizaţie pentru facturi, pentru că au proiecte europene. Când am ajuns primar, erau două-trei proiecte, acum sunt 55 de proiecte depuse. E vorba de un proiect care implică Primăria în întregime. Şi ştiţi că aparatul Primăriei a lucrat înainte cu un primar corupt.

Moderator Digi24: Din perspectiva dumneavoastră, care sunt dovezile astfel încât, în mod legal, v-aţi numit şi manager al acestui proiect?

Clotilde Armand: Doamnă, eu pot să vorbesc despre un dosar când am citit acest dosar. La ora actuală nu ştiu decât despre nişte comunicate de presă. Este un război mediatic!

În momentul în care jurnalista a încercat să intervină, Armand a ridicat tonul: „Lăsaţi-mă să vorbesc! E un război mediatic lansat de fostul primar Tudorache. Comunicăm prin comunicate de presă. Avem un rol instituţional, nu să comunicăm prin comunicate! Eu nu am acces la dosarul meu. Acest dosar este lansat într-un moment înainte de campania electorală. Este un atac din partea unor inculpaţi cu multe dosare, este un atac lansat de cei care sunt profund deranjaţi de activitatea mea anticorupţie.”

Moderator Digi24: Când aţi cerut ANI să vedeţi dosarul?

Clotilde Armand: Am cerut asta încontinuu. Am cerut asta şi astăzi. Avocatul meu a intrat în sediul ANI, a cerut acest dosar, dar a fost refuzat din nou.

Moderator Digi24: Solicitarea aceasta este, cu siguranţă, vizibilă şi negru pe alb. Adică ar trebui să aveţi un număr de înregistrare. ANI nu v-a oferit acest dosar pentru că, la finalul acestui paragraf, instituţia spune că nu l-aţi solicitat. Aţi solicitat în scris?

Clotilde Armand:  A solicitat avocatul meu. Astăzi, în faţa presei. Ce vreţi mai mult?

Moderator Digi24: Dar instituţional aţi cerut? Sau doar verbal?

Clotilde Armand: Eu sunt primar şi ştiu să fac lucrurile formal impecabil! Bineînţeles că am cerut aceste lucruri în modul cel mai corect. Sunt drepturile mele. Eu am nevoie să ştiu ce este în acest dosar. Ştiu doar că Daniel Tudorache, fostul primar, mi-a făcut plângerea. E singurul lucru pe care-l ştiu.

Moderator Digi24: Puteţi dovedi că aţi făcut această solicitare?

Clotilde Armand: Bineînţeles! Invitaţi-l în platou pe avocatul meu şi el o să vă spună exact cum a făcut această cerere. Sunt 5-6 cereri depuse. Scrise, nu verbale. Aveţi dubii?

Moderator Digi24: V-am invitat în platou tocmai să ne spuneţi perspectiva dumneavoastră!

Clotilde Armand: Rolul primarului este să se implice! Nu este un cumul de funcţii, da? Eu îmi doresc să mă implic într-un proiect anticorupţie! E proiectul pentru care am fost aleasă. Şi ştiu că este corect şi este legal şi am toate dovezile pentru a arăta asta.

Moderator Digi24: Legea care spune când intră în incompatibilitate primarul spune că nu puteţi!

„Ştiţi dumneavoastră?”, a fost replica acidă a primarului.