Actual Lifestyle

Anunț important pentru pensionari! Guvernul are în vedere impozitarea pensiilor care depășesc 3.000 de lei

Anunț important pentru pensionari! Guvernul are în vedere impozitarea pensiilor care depășesc 3.000 de lei
adevarul.ro

Posibilitatea neimpozitării pensiilor sub 3.000 de lei a fost discutată, dar totul depinde de resursele financiare disponibile ale statului, a declarat premierul Nicolae Ciucă, afirmând totodată că o decizie va fi luată la toamnă.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat azi că subiectul creşterii pragului minim de impozitare a pensiilor la 3.000 de lei rămâne în discuţie, dar că totul depinde de:

  • finalizarea rectificării bugetare
  • resursele financiare disponibile
  • evoluția economică

Declarația premierului Ciucă

În timpul unei vizite în judeţul Alba, premierul Nicolae Ciucă a declarat: „Subiectul a fost discutat şi rămâne în discuţie. În acest moment nu pot să afirm dacă îl susţinem sau nu, pentru că şi PNL a avut această abordare în momentul în care conducerea ministerului era asigurată de un membru al PNL. Ceea vă pot spune este că trebuie să finalizăm rectificarea bugetară, trebuie să vedem care sunt resursele, trebuie să vedem care sunt evoluţiile economice şi trebuie să fim cât se poate de atenţi în ceea ce priveşte modul în care cheltuim banii de la bugetul de stat“.

Dar ce a declarat ministrul de Finanțe

De asemenea și ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a declarat, în cursul zilei de miercuri, 27.07.2022,  că se analizează posibilitatea neimpozitării pensiilor sub 3.000 de lei. În acest moment sunt scutite de impozit veniturile sub 2.000 de lei.

Astfel, la finalul ședinței de Guvern care a avut loc în data de 27.07.2022, Adrian Câciu: „Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, iar între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei. În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii cu excepţia sistemului public, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate“, citează evz.ro

Decizia se va lua după rectificarea bugetară

În următoarele săptămâni,  analiza va fi prezentată coaliţiei de guvernare având în vedere că acum prioritară este rectificarea bugetară. O decizie în acest sens ar putea fi luată la toamnă.

Astfel, ministrul de Finanțe a menționat „Nu aş vrea să naştem praguri orientative pentru scutirea de impozit a pensiilor,  fără să avem analiza şi decizia luată. Până în toamnă toate lucrurile vor fi lămurite”, potrivit sursei citate.