Actual

Apar primele sancțiuni după greva STB ilegală din ianuarie. Peste 200 de șoferi și vatmani au fost concediați

stb; aktual24.ro

Greva ilegală STB din ianuarie nu a rămas fără consecințe. Directorul general al Societății de Transport București (STB) SA, Adrian Criț a anunțat desfacerea contractului de muncă unui număr de 222 de șoferi și vatmani care au luat parte la grevă. Efectele acestei decizii sunt imediate.

Apar primele sancțiuni după greva STB ilegală din ianuarie. Peste 200 de șoferi și vatmani au fost concediați

În luna ianuarie, greva STB a paralizat capitala timp de cinci zile, iar acum vin și primele măsuri în privința celor care au participat la acțiune. Conducerea STB anunță că peste 2600 de persoane sunt cercetate disciplinar. Dintre aceștia, peste 700 sunt sancționați direct, prin concediere sau diminuări ale salariului.

„În urma cercetărilor disciplinare, 222 de șoferi și de vatmani au primit decizia de desfacere a contractului de muncă. De la primirea deciziei, aceștia pleacă efectiv, nu mai asigură serviciu pentru nicio altă perioadă suplimentară. STB SA va asigura fără probleme, în bune condiții, serviciul public și fără acești șoferi și vatmani. Deja am angajat în jur de 100 de șoferi și de vatmani, dintre cei care au depus CV-uri, în perioada grevei. Bazinul din care STB poate alege noi angajați este, în continuare, generos”, a precizat Adrian Criț, pentru Spotmedia.ro.

Mai mult decât atât, concedierilor vor avea loc fără o perioadă de preaviz, pentru că, spune conducerea, dacă un angajat al societății lipsește nemotivat timp de 3 zile, riscă desfacerea contractului de muncă. Alții 490 vor avea salariile reduse cu 5 sau 10%, timp de 3 luni.

Acesta a mai menționat că – pe lângă cei 222 de șoferi și vatmani cărora li s-a desfăcut contractul de muncă – alți 490 au fost sancționați cu diminuarea salariului, cu un procent cuprins între 5 și 10%, pentru perioade de una până la 3 luni.

Cu o zi înainte de încetarea grevei generale organizată de angajații STB, directorul companiei, Adrian Criț a discutat despre noile recrutări de personal din cadrul companiei.

De suferit ar putea avea și locuitorii Capitalei, pentru că mai multe rute ar putea fi reduse, până vor fi angajați alți oameni.

Sindicaliștii amenință că vor merge în instanță

Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB), organizaţie cu circa 9.000 de membri, a anunțat că va merge în instanță pentru apărarea celor vizați de aceste sancțiuni:

„Și așa parcul este redus, e posibil acest lucru pentru că pe lângă cei concediaţi vor fi şi oameni care vor intra în concediu medical. De ce spun lucrul ăsta: avem peste 3800 de conducători de vehicule cu diverse probleme cronice, avem peste 600 de conducători cu boli profesionale. Am angajat o societate profesională de avocați, îi vom susține pe oameni şi vom merge până la final cu apărarea lor în instanță”, a declarat Vasile Petrariu, sindicatul STB.