Diverse

Aproximativ 35.000 de euro a costat cea mai mare halbă de bere de pe Planetă!

Aproximativ 35.000 de euro a costat cea mai mare halbă de bere de pe Planetă!
e-tablou.ro

Halba, acea cană (din schoppe alsacian care înseamnă „pahar mare de bere”), recipient, pahar cilindric, prevăzut cu un mâner, în care se bea de obicei bere,  este din sticlă,  de regulă, dar poate fi și din lemn, teracotă, gresie, metal (zinc, tablă).

Ei bine, acest recipient cu ajutorul căruia se consumă berea deține și unele recorduri demne de Guinness Book

Cea mai mare halbă metalică de bere din lume

În Timișoara veți găsi cea mai mare halbă de bere din întreaga lume. Acest record a fost stabilit la data de 29 Mai 2009 de către World Records Academy, Academia Recordurilor Mondiale.

FOTO cartearecordurilor.ro

Cea mai mare halbă metalică de bere de pe Planetă a fost construită în România, de Fundatia Culturală Timișoara, administrată de Ioan Coriolan Garboni.

Această cea mai mare halbă de bere are o înalțime de  6 metri, o capacitate de 11.000 de litri si o greutate de 2,5 tone. Costul total al halbei de bere a fost estimat la 35.000 de euro.

Halba de la Timișoara este de două ori mai mare față de o altă halbă, din Malaezia, care deținea recordul mondial în Cartea Recordurilor drept cea mai mare halbă metalică din lume.

” Timisoara, care este un oras cu o mulțime de premiere, are cea mai veche fabrică de bere din sud-estul Europei și una dintre cele mai vechi din Europa, din 1718. Inițiativa fundației noastre a fost să scoatem în evidență acest lucru și am hotărât să batem acel record Guinness Book din Malaezia. La o halbă de trei metri, cât au ei, noi am construit una dublă, de aproape trei tone, din inox complet, de șase milimetri grosime„, a spus Ioan Coriolan Garboni, acesta fiind totodată și directorul Filarmonicii ” Banatul ” din Timișoara., citează

Recordul pentru cel mai înalt pahar de sticlă de bere a fost atins în Marea Britanie

Cel mai mare pahar de bere conținea 2.082 litri (457,99 gal, 550 gal US) de Stod Fold Gold și a fost produs de Angus Wood și Ed Dupuy de la Stod Fold Brewing Company (toată Regatul Unit), în Halifax, Marea Britanie, la 6 iulie 2014.

FOTO guinnessworldrecords.com

Paharul din sticlă a măsurat 2,23 m (7 ft 4 in) înălțime, având un diametru de 1,12 m (3 ft 8 in). Procesul de umplere a acestui pahar a durat o oră iar în el a fost pus conținutul a 3.664 de halbe, una pentru fiecare kilometru al Turului Franței, potrivit guinnessworldrecords.com

Important de reținut despre bere

Berea la halbă se păstrează într-o pivniță la + 12 ° C. După deschiderea butoiului, berea trebuie băută în maximum 3 zile. Berea din butoi este răcită suplimentar înainte de servire la o temperatură de + 3-8 ° C, depozitată la subsol, dar deschisă, plasată sub bar. Robinetul de bere  a fost brevetat în 1785, înainte ca berea să fie întotdeauna turnată direct din butoi.