Actual International

Magazinele din Polonia, închise duminica: „Familia trebuie să se roage, nu să stea la shopping”

Magazinele din Polonia, închise duminica: „Familia trebuie să se roage, nu să stea la shopping”

Ministrul Familiei din Polonia, Marlena Malag, a declarat că în cea mai importantă zi a săptămânii, duminica, magazinele ar trebui  închise deoarece „această zi ar trebui să fie petrecută cu familia. Este timpul ca familia să se roage, nu să petreacă în magazin”.

Magazinele din Polonia, închise duminica: „Familia trebuie să se roage, nu să stea la shopping”

Potrivit ministrului Marlena Malag, duminica este cea mai importantă zi a săptămânii.

„Această zi ar trebui să fie petrecută cu familia. Este timpul ca familia să se roage, nu să petreacă în magazin. Am vrea să vorbim despre asta la masa rotundă”, a explicat ea.

Mai exact, ministrul polonez susține că va organiza o masă rotundă cu reprezentanți din industrie pentru a le cere să respecte „pe deplin interdicția comercială de duminică”. Vom lucra la această idee pentru o pune în practică, a mai declarat Marlena Malag.

Foto: Facebook/Marlena Malag, ministrul Familiei din Polonia

Duminica ar trebui să fie doar pentru familie

„Trebuie să fie implicat și Inspectoratul de Muncă pentru a pune în aplicare efectiv ceea ce este prevăzut în lege, deoarece legea care interzice activitatea comercială duminica este un act strict”, a spus Malag.

Interdicția Poloniei privind comerțul duminica a fost introdusă în 2018 de guvernul conservator condus de Partidul Lege și Justiție (PiS), ca răspuns la o inițiativă lansată de sindicatul „Solidaritatea” și susținută de biserica catolică.

Cu toate acestea, restricțiile conțin o serie de excepții

Cu toate acestea, restricțiile conțin o serie de excepții, pe care unele lanțuri de retail au încercat să le exploateze. La începutul acestui an, guvernul a eliminat o astfel de excepție care permitea magazinelor să rămână deschise dacă ofereau servicii poștale. Mai mult, unii comercianți și-au ținut magazinele deschise folosind case de marcat cu autoservire, cu un angajat oficial „aranjand doar mărfurile pe rafturi”.

În ultimele săptămâni, Biedronka, unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Polonia, a găsit o modalitate nouă de a ocoli restricțiile, prin transformarea unor secțiuni din magazine în biblioteci sau centre medicale. În cele din urmă, compania a renunțat la idee, potrivit sindicatului „Solidaritatea”.

În declarațiile sale de săptămâna aceasta, Maląg a criticat încercările companiilor de a eluda legislația, spunând că „ar trebui să urmărească să respecte pe deplin interdicția de tranzacționare de duminică”.

„Am convenit că am dori să ne așezăm la o masă rotundă. Pe de o parte, partea socială, pe de altă parte, am dori să invităm reprezentanți ai industriei și să vorbim despre ideea magazinelor închise duminică”, a spus ea. Întâlnirea este de așteptat să aibă loc la începutul anului viitor, informează notesfrompoland.com.