Politică

Armamentul către Ucraina, subiect de dispută între preşedinţii Parlamentului

Armamentul către Ucraina, subiect de dispută între preşedinţii Parlamentului
Foto: stiri la zi

Livrarea de armament Ucrainei este un subiect uşor disputat în rândul politicienilor. Recent întorşi din Ucraina, atât preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cât şi premierul Nicolae Ciucă par puţin rezervaţi pe această temă, în schimb preşedintele Senatului Florin Cîţu este destul de tranşant. „Să suținem mai mult … chiar și arme pentru Ucraina”, a declarat Cîţu.

Armamentul către Ucraina, subiect de dispută între preşedinţii Parlamentului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a declarat, joi, la sediul partidului, despre posibilitatea ca România să livreze armament Ucrainei, că România trebuie să fie pregătită legal, şi cu o decizie politică, şi de aceea s-au făcut aceste deplasări, pentru a oferi mai mult ajutor.

„A fost această discuţie, cum este normal să o avem, în primul rând să existe şi un cadru legislativ şi să vedem şi evoluţia din Ucraina”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă suntem pregătiţi să livrăm armament către Ucraina, preşedintele Camerei Deputaţilor a răspuns: ”Sunt ferm convins că România este pregătită, dacă vom intra într-o astfel de etapă şi vom lua o astfel de decizie. România este pregătită, de aceea s-au făcut aceste deplasări, să oferim mai mult ajutor, să punem la punct anumite aspecte care nu se puteau decât prin întâlniri face to face şi, dacă va fi nevoia, România va lua o astfel de decizie”.

Despre tipul de echipament care ar putea să fie trimis în Ucraina, Ciolacu a precizat că nu a discutat cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu, dar „România trebuie să fie pregătită legal, şi cu o decizie politică”, a mai spus el.

Despre o analiză a acestui subiect a vorbit şi premierul Nicolae Ciucă

Prim-ministrul a declarat că „Guvernul va analiza eventualele solicitări de armament venite din Ucraina și va lua o decizie”. Este pentru prima oară când șeful executivului lasă o poartă deschisă pentru un eventual sprijin militar al României pentru Ucraina.

Aflat și el în vizită la Kiev miercuri, președintele Senatului Florin Cîțu a declarat că este nevoie ca România să ajute mai mult Ucraina.

„Trebuie să facem mai mult. Când spun mai mult, mă refer la faptul că trebuie să susținem mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, să suținem mai mult …chiar și arme pentru Ucraina, dar trebuie să ne gândim, de asemenea, la următorul pas: să reconstruim Ucraina”, a spus Florin Cîțu.

În schimb, Klaus Iohannis nu s-a pronunţat în niciun fel pe această temă. Singura sa declaraţie în ceea ce priveşte ajutorul militar al României către Ucraina a fost la încputul lunii aprilie, când a răspuns la întrebarea unui jurnalist belgian.

„Evident, ajutorul militar e transmis către Ucraina de către NATO. Nu cred ca e bine să facem declaraţii publice lungi despre ce face o ţară sau alta în această privinţă”, a declarat preşedintele Iohannis.