International

Armata ucraineană câștigă teren! Armele Kievului sunt totuși pe sfârșite

Sursă foto: PRESSALERT.com
Sursă foto: PRESSALERT.com

Armata ucraineană spune că forțele sale au făcut noi progrese într-o parte a frontului de sud. Forțele armate au reușit în direcția Novodanylivka-Verbove „și își consolidează pozițiile, impunând focuri de artilerie asupra țintelor inamice identificate și desfășurând operațiuni de contra-baterie”, a declarat Statul Major General în informarea sa zilnică.

Dacă vor avea succes în zona Verbove, ucrainenii ar lărgi o fâșie de teritoriu pe care au cucerit-o în timp ce se îndreaptă spre sud, spre centrul strategic Tokmak, care este ocupat de ruși.

Armata ucraineană a declarat că își continuă operațiunile ofensive la sud de orașul Bakhmut, consolidându-și pozițiile, în timp ce rezistă eforturilor rușilor de a avansa în alte părți ale regiunii Donețk. Kievul a respins un contraatac rusesc în apropiere de satul Klishchivka, la sud de Bakhmut, unde au continuat luptele grele.

Lupta continuă

În ultimele 24 de ore, au avut loc 32 de bătălii între forțele ruse și ucrainene pe teren.

Generalul-locotenent Serhii Naev, comandantul Forțelor Întrunite ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat pe Telegram că forțele rusești și-au întărit, de asemenea, rezervele în regiunile Donețk și Harkov.

Atacurile rusești au ucis cel puțin șase persoane în Ucraina, au declarat marți oficiali militari. Cinci dintre victime au fost raportate luni în regiunea estică Donețk, unde alte patru persoane au fost de asemenea rănite, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, într-o postare pe Telegram marți.

Două persoane au murit în satul Dalne, în timp ce o persoană a fost ucisă în fiecare dintre zonele Toretsk, Lyman și Velyka Novosilka, a precizat Kyrylenko.

În sudul regiunii Kherson, o persoană a fost ucisă și alte patru au fost rănite în atacurile rusești din ultima zi, potrivit lui Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare locale. Zone rezidențiale și clădiri preșcolare au fost lovite în două zone din Kherson, a spus el.

Ucraina întâmpină probleme în obținerea avioanelor F-16

După luni de presiuni intense, președintele ucrainean Volodimir Zelenski este entuziasmat de viitorul transfer de avioane de luptă F-16 olandeze, norvegiene și daneze către forțele aeriene ucrainene.

În multe privințe, F-16 fabricat în SUA este platforma ideală pentru ucraineni. O astfel de artilerie poate asigura acoperire aeriană pentru trupe, poate ataca ținte la sol, poate ataca avioane inamice și poate intercepta rachete. Și este disponibil: Forțele aeriene europene au o mulțime de F-16 și le elimină treptat. Există o ofertă pregătită de piese de schimb; iar F-16 poate opera cu o varietate de sisteme de armament.

Superioritatea aeriană rusă, în special pe frontul de sud, a blocat progresul contraofensivei ucrainene și a provocat pierderi grele unităților ucrainene. Cu armamentul potrivit, F-16 ar putea descuraja avioanele de vânătoare-bombardament rusești să se apropie de câmpul de luptă, potrivit CNN.

Dar momentul în care F-16 vor efectua misiuni de luptă este la mila multor variabile – programele de antrenament care abia acum încep să se deruleze, punerea la punct a infrastructurii de sprijin, tipul de armament desfășurat. Există un echilibru delicat între nevoia urgentă de a aduce F-16 în culorile ucrainene și pregătirile minuțioase necesare pentru a profita la maximum de aeronavă.