Lifestyle

Nu mâncați fructe rotunde astăzi. Legenda spune că…

Nu mâncați fructe rotunde astăzi. Legenda spune că…

Tradiții, obiceiuri, cutume și superstiții. Cea de astăzi este una dintre credințele creștin ortodoxe care s-au perpetuat de-a lungul timpului. Ce înseamnă 29 august din punct de vedere religios, în cele ce urmează, la Infoactual.

Astăzi, nu este recomandat să mâncăm fructe rotunde. Care este explicația creștin ortodoxă. Video

Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscut ca fiind înaintemergătorul şi Botezătorul Mântuitorului Iisus Hristos.

Ziua este una de post, în care credincioşii sunt sfătuiţi să nu mănânce pepeni sau alte fructe rotunde, pentru că forma lor este similară cu cea a capului.

Mai mult, în satele în care se păstrează tradiţiile vechi, nu se foloseşte nici cuţitul, totul rupându-se cu mâna, iar bucatele sunt împărţite simbolizând practica de la praznice.

În această zi se ţine post aspru, spun reprezentanții bisericii, fiind ultima sărbătoare importantă din anul bisericesc care se încheie oficial pe 31 august.

Totodată, nu se mănâncă fructe de culoare roşie şi nu se bea nici vin roşu, pentru a nu aminti de sângele vărsat la tăierea capului sfântului, iar alimentele nu se pun pe o tavă mare, rotundă.

În plus, există și o datină străveche spune că acei oameni care vor posti în ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul pot mânca doar turtă din mălai sau din grâu.

Gospodinele nu trebuie să lucreze la câmp sau să spele. De asemenea, este interzis să fie cusute hainele. O altă tradiție mai spune că este bine să oferim pomană, potrivit crestinortodox.ro

Povestea despre tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Din Evanghelie știm că Irod, la ospățul dat pentru a-și sărbători ziua de naștere, i-a cerut Salomeei, fiica Irodiadei, să-i danseze. Aceasta, învățată de mama ei care-l ura pe sfânt, a cerut drept răsplată capul Sfântului Ioan Botezătorul.

Irod s-a învoit mai ales că Sfântul Ioan Botezătorul era întemnițat pentru că îl mustrase pe Irod pentru traiul său neleguit cu Irodiada, soția fratelui său.

Istoria ne-a transmis informația cum că Irod, după decapitare, a dat trupul lui Ioan Botezătorul ucenicilor, pentru a-l înmormânt la Sevastia. Capul sfântului a fost îngropat de către Irodiada în curtea sa.

Conform tradiției, Sfânta Ioana este cea care a luat capul Sfântului Ioan din curtea Irodiadei și l-a îngropat, ulterior, la Ierusalim. Acolo a rămas până pe vremea împăraților Constantin și Elena, care au dus capul la Emesa, Siria.

Un amplu material pe această temă găsim în Evenimentul Zilei – click aici.

Foto: alba24/ video: youtube (documentar)