International

Atac virulent necenzurat despre război. Un analist militar rus a șters pe jos cu liderul Putin, într-o emisiune în direct

Atac virulent necenzurat despre război. Un analist militar rus a șters pe jos cu liderul Putin, într-o emisiune în direct

La o oră de maximă audiență, un specialist militar rus, l-a atacat într-o filmare televizată, în direct, pe liderul Rusiei. Nu este pentru prima dată când specialistul într-ale războiului intervine cu punctul de vedere profesional, pe care continuă să îl susțină, cu tărie. Noutatea este că, pentru prima dată, omul nu a fost oprit și dialogul a decurs necenzurat.

Atac virulent necenzurat la adresa lui Putin: Analist militar și fost colonel în armata URSS și apoi a Rusiei a șters pe jos cu liderul de la Kremlin

Pe postul de stat, Rossiya 1, tribună principală a propagandei de stat, a avut loc un schimb rar de replici. Un fost colonel în armata fostului URSS și apoi a Rusiei, a dat de pământ, la propriu, cu Putin la o oră de maximă audiență la televiziunea rusă, luni seara.

Principalele instituții de presă din Rusia oferă, după cum se știe, o imagine distorsionată a războiului din Ucraina, care nu are legătură cu ce se întâmplă pe teren. Și după cum bine știm, televiziunile din Rusia nici măcar nu-l numesc război.

Mikhail Khodarenok, analist militar și fost colonel în armata URSS și apoi a Rusiei, este cel care a șters pe jos cu Putin. Specialistul militar a răbufnit, încă o dată, în direct la cel mai mare post TV din Rusia.

Interesat este și faptul că pentru prima dată de când a început războiul, declarațiile filmate nu au fost cenzurate. Ceea ce a rezultat a fost un schimb de replici rar întâlnit la televiziunea rusă. Declarațiile lui Khodarenok pot scoate în evidență faliile dintre diversele grupări de putere de la Kremlin și disensiunile existente dintre aceștia.

Transmisiunea a durat 60 de minute, cu o discuție despre „operațiunea militară specială” a președintelui Putin în Ucraina. Kremlinul și propaganda sa susține în continuare că ofensiva rusă decurge conform planului.

Mikhail Khodarenok, un analist militar și colonel retras, a dat dovadă de un curaj nemaiîntâlnit și a evidențiat o imagine foarte diferită de ceea ce este promovat la televiziunile din Rusia.

Iată ce a spus acesta:  Specialistul militar a avertizat că „situația pentru Rusia se va înrăutăți în mod clar”, deoarece Ucraina primește asistență militară suplimentară din partea Occidentului și că „armata ucraineană poate înarma un milion de oameni”.

Situația nu poate fi considerată normală când împotriva noastră există o coaliție de 42 de țări și când resursele noastre, militar-politice și militaro-tehnice, sunt limitate,” a spus, ferm și răspicat, Mikhail Khodarenok.

Cea mai mare problemă cu situația militară și politică a Rusiei”, a continuat el, „este că suntem într-o izolare politică totală și întreaga lume este împotriva noastră, chiar dacă nu vrem să recunoaștem acest lucru. Trebuie să rezolvăm această problemă.

Ce a fost și mai interesant, după cum s-a remarcat ulterior, este momentul de tăcere care s-a instalat imediat după declarațiile specialiștului. Tăcerea invitaților spune multe lucruri, relatează media. Chiar și gazda, Olga Skabeyeva, de obicei feroce, agresivă și deosebit de vocală în apărarea ei a Kremlinului, părea ciudat de smerită.

Nu este nici pe departe prima dată când Kodarionok își exprimă îngrijorarea cu privire la conflictul militar. Chiar înainte de începerea războiului, el a scris că ucrainenii „vor lupta ca naiba” pentru a-și apăra țara și că Rusia se îndreaptă spre un conflict mai lung, mai sângeros și mult mai costisitor decât cel pentru care s-a pregătit.

Nu este nici măcar prima dată când se exprimă la televiziunea de stat, se arată într-un amplu material pe care îl puteți citi aici.

Foto: arhiva /captura TV