Actual International

Un ultim omagiu pentru Gorbaciov, ceremonia la care Putin a refuzat să participe. Video

Un ultim omagiu pentru Gorbaciov, ceremonia la care Putin a refuzat să participe. Video

Peste Rusia s-a lăsat liniște. Oamenii aduc astăzi un ultim omagiu celui care a fost cândva președintele și liderul lor. Iubit dar și cotestat în egală măsură, un lucru este evident: Grobaciov a schimbat lumea. Este acea lume pe care Putin o vrea înapoi, astăzi, motiv pentru care se bate cu o lume întreagă, la propriu.

Un ultim omagiu pentru Gorbaciov, ceremonia la care Putin a refuzat să participe

O ceremonie publică de rămas bun pentru Gorbaciov, care a murit la vârsta de 91 de ani, a început la ora locală 10:00 și va dura până spre amiază, în Sala Coloanelor din Moscova, locul care a a găzduit funeraliile de stat ale foștilor lideri sovietici precum Iosif Stalin și Vladimir Lenin, relatează CNN.

Rușii și nu numai, din toate mediiile sociale, care l-au cunoscut, i-au fost aproape sau i-au împărtășit ideologia, îl conduc astăzi pe Mihail Gorbaciov pe ultimul drum.

Timp de câteva ore, oamenii au putut să aducă, în liniște și pace, un ultim omagiu la sicriul depus în Sala Coloanelor din Casa Sindicatelor din capitala Rusiei.

Mihail Gorbaciov, liderul sovietic, admirat de marii lideri ai lumii de astăzi, dar și controversat pe alocuri, va fi înmormântat astăzi, sâmbătă, 3 septembrie, fără onoruri de stat și în absența liderului rus Vladimir Putin.

Gorbaciov este înmormântat acolo unde a dorit chiar el, după cum au spus apropiații, la cimitirul Novodevichy din Moscova, alături de soția sa Raisa, care a murit în 1999.

Unul dintre liderii care și-a anunțat prezența, pentru a aduce un ultim omagiu, este premierul Ungariei, însoţit de o delegaţie ungară, potrivit declarației oferite pentru media de către secretarul ungar de stat pentru comunicare internaţională. Gestul acestuia vine la o zi de la anunţul gigantului rus Gazprom, care închide gazoductul Nord Stream, vital pentru Europa, după cum a remarcat AFP.

Amintim că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat că nu va participa la înmormântare din cauza programului său de lucru, potrivit unui comunicat al Kremlinului. Putin a fost filmat (imagini transmise de televiziunile din întrega lume), cum a depus un buchet de trandafiri roșii la morga spitalului, unde se afla Mihail Gorbaciov, la puțin timp după ce a fost declarată, oficial, trecerea în neființă a acestuia.

Presa, însă, s-a folosit de acest moment pentru a emite speculații. Astfel s-a spus că Putin boicotează intenționat funeraliile lui Mihail Gorbaciov din cauza contribuției acestuia la destrămarea Uniunii Sovietice, pe care actualul președinte a numit-o, la un moment dat, „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului”. Un material amplu în acest sens click aici.

Foto: captura TV/Antena 3