Diverse

Atentatul de la Istanbul. Prima ipoteză, prima imagine cu terorista care s-ar fi detonat

Atentatul de la Istanbul. Prima ipoteză, prima imagine cu terorista care s-ar fi detonat
Sursa foto: Al Jazeera, Francisco Seco/AP Photo

Procuratura Generală din Istanbul se pare că a ajuns la o primă concluzie în cazul exploziei din această după-amiază. Jurnalistul Radu Tudor a publicat pe blogul său prima imagine cu o femeie bănuită că s-a autodetonat.

Imediat după explozie, Procuratura Generală din Istanbul a demarat o anchetă în cazul exploziei  Au fost desemnați 5 procurori, în timp ce Judecătoria Penală de Pace a impus o interdicție de a transmite informații de la fața locului.

„O anchetă a fost inițiată de către Procuratura noastră șefă din Istanbul ca urmare a exploziei care a avut loc astăzi pe strada Istiklal și au fost desemnați 5 procurori publici. În plus, Judecătoria Penală de Pace din Istanbul a emis o interdicție de difuzare a tuturor știrilor vizuale și audio și a site-urilor de socializare legate de incidentul exploziei”, se arată în comunicat.

Primarul Istanbulului a comunicat, la un moment dat numărul morților -6 și al răniților – 53, ca urmare a detonării de pe unul dintre cele mai circulate bulevarde ale orașului, unde se află sedii de ambasade și consulate și unde turiștii vin în număr mare.

Președintele Erdogan a apărut pe postul național de televiziune și a vorbit poporului. S-a referit la explozia produsă despre care a spus că „miroase a atentat” și a atenționat că Turcia nu va lăsa pe nimeni să distrugă țara. „Eforturile de a învinge Turcia și poporul turc prin terorism vor eșua”, a declarat Recep Tayyp Erdoan.

CNN Turcia a transmis oficial bilanțul victimelor: 6 morți și 53 de răniți în explozia uriaşă de pe un bulevard pietonal aglomerat din Istanbul. Numărul răniților a crescut la 81.

După câteva ore de le demararea anchetei, procurorii au ajuns la concluzia că o femeie cu capul acoperit, purtând un rucsac în spate, s-a autodetonat în mijlocul mulțimii. Ea a fost surprinsă pe camerele de luat vederi de pe bulevard.

Al Jazeera a avut dreptate

Prima care a furnizat informația că la mijloc ar fi vorba de un atentat sinucigaș este corespondenta din Turcia al postului Al Jazeera. Ea a transmis la scurt timp după producerea exploziei:

„Există suspiciuni puternice că aceasta a fost o bombă sinucigașă, dar nu avem încă nicio declarație oficială [cu privire la acest lucru]”, a declarat Sinem Koseoglu de la Istanbul, pentru Al Jazeera.

Jurnalista Koseoglu a declarat că explozia vine ca un șoc, deoarece nu au existat avertismente recente cu privire la atacurile din oraș. „Dar măsurile de securitate au rămas ridicate în zonă”, a spus ea.