Diverse

Atenție! Cod portocaliu de vreme rea. Se așteaptă ploi însemnate cantitativ și vânt puternic, în mai multe regiuni

Atenție! Cod portocaliu de vreme rea. Se așteaptă ploi însemnate cantitativ și vânt puternic, în mai multe regiuni

Intervalul de valabilitate, pentru prognoza meteo despre care vom scrie în cele ce urmează este 17 septembrie, ora 10:30 – 18 septembrie 2022. Prin urmare, avem un weekend cam trist, cel puțin din punct de vedere meteorologic. Dar chiar dacă afară plouă, noi putem să ne păstrăm soarele în suflet.

Atenție! Cod portocaliu de vreme rea. Se așteaptă ploi însemnate cantitativ și vânt puternic, în mai multe regiuni

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi însemnate cantitativ, valabil pentru intervalul 17 septembrie, ora 10:30 – 18 septembrie, ora 12:00, când local în vestul, nordul, centrul ţării şi la munte, temporar, va ploua însemnat cantitativ. Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi izolat 40…50 l/mp. Și în celelalte regiuni vor fi posibile furtuni și ploi torențiale. Totodată, va fi și vânt puternic.

În aceeaşi perioadă, în regiunile sudice şi sud-estice vor fi perioade în care pe alocuri instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, grindină şi vijelii.

Ploi abundente, interval de timp

O avertizare cod portocaliu de ploi abundente a fost emisă pentru 17 septembrie ora 12:00 – 18 septembrie, ora 12:00.

”În Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi nordul Carpaţilor Orientali, precum şi în sudul Banatului se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi 40…50 l/mp şi izolat 60…70 l/mp”, transmite ANM.

Mesaj IGSU: recomandări pentru populație

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Romania ne-a transmis următorul mesaj:

𝗖𝗢𝗗 𝗣𝗢𝗥𝗧𝗢𝗖𝗔𝗟𝗜𝗨 – În Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, precum și în sudul Banatului se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

Recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale;

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora;

Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;

Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;

Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii;

Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Vremea va continua să se răcească treptat și în cursul săptămânii viitoare, iar temperaturile maxime se vor menține, în general, sub 20 de grade, în special în nordul, centrul și nord-estul țării. În Transilvania, Maramureș și în nordul Moldovei, este posibil ca în unele zile maximele să nu depășească 12- 13 grade.

Foto: pixabay