Diverse

Atenție la „Gina” cea periculoasă! Face ravagii în cluburile de fițe și vestiarele sălilor de forță din București 

Atenție la „Gina” cea periculoasă! Face ravagii în cluburile de fițe și vestiarele sălilor de forță din București 
digi24.ro

În cluburile de fițe, dar și prin vestiarele sălilor de forță din București, „Gina” este extrem de periculoasă.

Este vorba despre un nou drog, în realitate o substanță psihoactivă.

„Gina” nu se consumă în combinație cu alcool

Traficanții îl numesc ”G”, pronunțat ”gi” sau „Gina”. Acesta este în stare lichidă și se consumă în amestec cu suc sau energizant, niciodată în combinație cu alcool.

Această substanță, nouă pe piață, este extrem de periculoasă. Iar traficanții și implicit consumatorii nu cunosc exact modul de preparare și doza neletală. O cantitate prea mare induce comă și poate ucide.

”G” înseamnă gama-Butyrolactone și se regăsește pe lista Uniunii Europene de monitorizare voluntară a substanțelor neclasificate. Substanța are același efect ca GHB, drogul violului sau drogul post party, doar că este mult mai ușor de administrat.

Sub ce formă se găsește pe piață această substanță

Pe piață, ”G” se găsește în stare lichidă, în sticle mici de câteva zeci de ml, de genul celor folosite pentru picăturile nazale. Aceasta se aplică cu pipeta, iar consumatorii apreciază ”din ochi” cantitatea ideală pentru efectul dorit.

Dar, pericolul este uriaș, pentru că un mililitru în plus poate face diferența între viață și moarte, iar dozajul se face în funcție de greutatea fiecărui individ.

Acest lichid este consumat în special în cluburi, fiind plasat discret în paharul cu suc al fetelor. Iar, odată ingerată, substanța își face efectul în câteva zeci de minute, perioadă în care victima devine euforică și/sau își pierde cunoștința, scopul fiind unul evident: viol sau exploatare sexuală.

De asemenea, ”G” este consumat de către bărbații care frecventează anumite săli de sport, substanța fiind utilizată sub motivul că îmbunătățește performanța atletică și sexuală. Însă, finalul este unul tragic, pentru că se ajunge la sevraj și risc uriaș de moarte subită.

“G” cunoscută în UE

Încă din anul 2008 se vorbește în Uniunea Europeană despre GBL (Gina/G) și GHB (drogul violului), dar abia recent au intrat în atenția autorităților. În România a pătruns undeva în 2019, pe filieră engleză, iar acum este vedetă printre amatorii de substanțe psihoactive din centrele universitare.

Declarația unui consumator de “G”

”În ceea ce privește această substanță, căreia noi îi spunem G, se consumă în funcție de greutatea persoanei. Mie îmi creează o stare de mahmureală, o amețeală ușoară, dar nu durează foarte mult, circa 25 de minute. Se pune cu pipeta în suc sau energizante. Nu se amestecă niciodată cu alcool. Ca și doză, se pune jumătate de pipetă sau chiar o pipetă întreagă la o oră și jumătate diferență. Multe persoane pun și imediat după ce consumă adorm acolo unde sunt. Acestei substanțe i se spune și drogul violului, pentru că dacă i se pune cantitate mai mare unei substanțe, aceasta își pierde cunoștința și poate intra chiar și în comă. Eu auzisem de substanța asta în timp ce eram în Anglia”, este mărturia șocantă dată polițiștilor de unul dintre traficanții de GBL prins în București, citează ziare.com.