Actual Economic

Cu ochii pe contorul electric. Cum a decis Guvernul să plafoneze prețul la energie pentru consumatorii casnici

Cu ochii pe contorul electric. Cum a decis Guvernul să plafoneze prețul la energie pentru consumatorii casnici

Liderii PSD, PNL și UDMR au căzut de acord în privinţa nivelului de plafonare a preţului la energia electrică pentru consumatorii casnici. De asemenea, coaliţia a fost de acord şi cu plata eșalonat a facturii dacă aceasta întârzie mai mult de trei luni.

Cu ochii pe contorul electric. Cum a decis Guvernul să plafoneze prețul la energie pentru consumatorii casnici

Plafoanarea prețului la energia electrică pentru consumatorii casnici cuprinde trei etape.

sub 100 kWh pe lună tarif de 0,68 lei/kWh – preț factură aprox. 70 lei;

între 100 kWh -255 kWh pe lună tarif de 0,8 lei/kWh – preț factură aprox. 200 lei;

peste 255 kWh până la 300 kWh pe lună tarif de 1,3 leu/kWh – preț factură aprox. 260 lei.

Ordonanța 119/2021 privind plafonarea prețurilor la energie a intrat în dezbaterea Camerei Deputaților.

Modificările Ordonanţei cuprinde şi noi amendamente care vizează plafonarea prețurilor la 0,68 lei/kWh pentru categoriile de clienți vulnerabili:

familiile monoparentale;

familiile cu trei copii;

bolnavii care au aparate medicale.

De asemenea spitalele, bisericile, intreprinderile mici, companiile de transport și cele de utilități, industria farma vor plăti 1 leu/kWh.

Dacă factura întârzie mai mult de trei luni, plata se va face eşalonat

În ceea ce priveşte plata facturii la energie să se poată face eșalonat dacă factura întârzie mai mult de trei luni, liderii PSD, PNL și UDMR au decis luni, în ședința Coaliției că este un lucru normal, întrucât românii nu se aşteptau la aşa ceva.

De altfel, premierul Nicolae Ciucă a declarat, la finalul ședinței că cei care primesc facturile de curent cu întârziere, ar putea plăti suma eşalonat, astfel încât cetăţenii să poată să îşi plătească factura.

”Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să trimită, să transmită facturile la timp, este absolut anormal ca orice consumator final să primească factura după cinci luni sau şase luni şi să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eşalonată, astfel încât cetăţenii să poată să îşi plătească factura”, a spus premierul.

Reamintim că liderii Coaliției au decis săptămâna trecută că din 2023 piața de energie va fi reglementată în proporție de 80%. Mai exact, 80% din prețul energiei va fi plafonat, iar restul de 20% va fi lăsat la libera negociere, pe piața bursieră. Guvernul urmează să emită o nouă ordonanță de urgență în acest sens cu aplicare de la 1 ianuarie 2023.