Actual

Atenție, mâine nu se merge la școală! Profesorii așteaptă o ordonanță de urgență

grevă profesori (sursă foto: playtech.ro)
sursă foto: playtech.ro

Discuțiile purtate duminică la Guvern nu îi vor împiedica pe profesori să înceapă greva națională luni, 22 mai, potrivit lui Simion Hăncescu, președintele FSLI, unul dintre cele mai importante sindicate din învățământ, care a vorbit la Digi 24.

El a avertizat că grevele nu vor înceta decât dacă Executivul va aproba prin ordonanță de urgență grila de salarizare solicitată de profesori și că până atunci cadrele didactice nu vor „bate palma”.

Profesorii nu opresc greva până nu primesc salarii mai mari

„Oamenii așteaptă lucruri concrete și, ca să fiu mai explicit, să nu își imagineze cineva că mâine mergem, batem palma pe niște vorbe, anunțăm că se închide greva și gata! Nu! Oamenii așteaptă un act oficial, adică ceea ce am solicitat, este vorba de salarizare. Dar nu e vorba de dublare la profesorii debutanți. Acum are 2.500 un debutant, ar ajunge undeva la 4.000, deci creșterea e mai mică. Dar acest act normativ trebuie să apară cât mai repede. Adică grila de salarizare pe care a lucrat-o cu Ministerul Educației să fie dată printr-o ordonanță de urgență și să scrie acolo clar că va fi parte componentă a Legii salarizării”, a declarat liderul sindicalist Simion Hăncescu.

Președintele FSLI a precizat că nicio presiune politică și nici cea a părinților nu va face ca greva să fie suspendată.

„Exclus. O spun a doua oară. Nu se deschid școlile luni. Greva aceasta a fost declanșată de oameni în urma unui referendum, au semnat. Oamenii sunt cei care decid dacă se acceptă ceea ce propun guvernanții. Nu noi, liderii. Nu e greva liderilor. Este greva oamenilor din sistem. Ei decid”, a transmis acesta.

În plus, el susține că profesorii îi trimit semne că greva generală câștigă popularitate în toată România.

„Spiritul revoluționar” se răspândește în toată țara

„Dacă acum 3 zile, patru zile, când am anunțat declanșarea grevei, procentul era de 71%, la FSLI, din informațiile pe care le am acest procent a ajuns la peste 80% și există șanse ca în două zile să ajungă la 100%. Pentru că oamenii își dau seama că au fost mințiți, păcăliți ani la rând. Este revoltător că după atâtea proteste, atâtea avertismente (…) totuși nu și-au dat seama de gravitatea situației”, a mai declarat Hăncescu.

De asemenea, liderul sindical a abordat și decizia președintelui PSD, Marcel Ciolacu, de a întrerupe discuțiile din coaliție până când nu vor fi satisfăcute solicitările populației în domeniile educației și sănătății, afirmând că răspunsul este prea târziu.

„Educația trebuia să fie tratată altfel mai demult. Nu trebuia să ajungem mâine, pe 21 mai, când noi am ținut negocieri de cinci luni de zile. (…) Cred că au tratat cu indiferență sau au luat în glumă ceea ce noi am avertizat. E bine că ne întâlnim mâine, dar cu siguranță greva va fi declanșată și, încă o dată, ca să fie foarte clar. Oamenii doresc lucruri concrete. Acte normative elaborate și publicate pentru a mai avea încredere în clasa politică”, a mai completat Hăncescu, potrivit Digi24.

De asemenea, sindicalistul a abordat și declarația premierului Nicolae Ciucă potrivit căreia Ministerul Muncii va avea sarcina de a implementa rapid reforma pensiilor speciale și legea salarizării unitare.

„Pe noi ne interesează problemele noastre. Dacă găsesc soluții și pentru pensiile speciale, e treaba lor. Dar să nu ne spună după aceea stați să vedeți că am rezolvat cu pensiile speciale și nu se poate pentru Educație. Oamenii vor să se rezolve problemele din sistem. Mai puțin sunt interesați de pensiile speciale”, a mai declarat sindicalistul.