Actual

Atenție! Șoferii care tranzitează Bulgaria trebuie să-și pregătească portofelele. S-au modificat taxele de drum

Atenție! Șoferii care tranzitează Bulgaria trebuie să-și pregătească portofelele. S-au modificat taxele de drum

Prevederi noi, creșteri de prețuri la diferite servicii, cu aceasta avem de-a face, pe zi ce trece. Primele creșteri vizibile sunt cele de care ne lovim atunci când alimentăm mașina sau ne aflăm în plin trafic, pe străzi și autostrăzi, în călătoria zilnică, la serviciu sau plecând în  vacanță.

Atenție șoferi, la călătoriile în și prin Bulgaria. S-au modificat taxele de drum

Începând cu 1 iulie, se aplică noi taxe de drum pentru autovehiculele de marfă, dar și pentru cele de pasageri.

În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia autovehiculelor de transport marfă şi pasageri, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Prin urmare, taxele vechi de drum au suferit modificări de preț.

Începând cu data de 1 iulie, drumurile naţionale de categoria a II-a din Bulgaria vor fi incluse în sistemul de taxare tip TOLL pentru autovehiculele de marfă şi pasageri, iar cuantumul acestor taxe de drum pentru autostrăzi şi drumurile naţionale de categoria I va fi majorat în două etape.

Majorarea cuantumului taxelor pentru mijloacele de transport marfă şi pasageri cu greutate mai mare 3,5 tone se va realiza începând cu data de 1 iulie 2022 şi, respectiv, data de 1 ianuarie 2023.

Taxele pentru vinietele electronice, pentru mijloacele de transport cu greutate de până la 3,5 tone, vor fi reduse cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2023; până la data de 31 decembrie 2022, cuantumul lor rămâne neschimbat.

Tarifele

Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

între 6 şi 9 stotinci (100 stotinci = 1 leva) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
între 5 şi 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;
între 2 şi 3 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:

între 10 şi 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
între 6 şi 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;
între 4 şi 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

între 16 şi 20 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
între 13 şi 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;
între 9 şi 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

Anunțul a fost făcut de MAE România.

În acest context, este subliniată importanţa informării corecte a şoferilor români, a achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, transmite MAE.

Informaţii privind vinieta electronică şi taxele de drum tip TOLL pot fi obţinute pe www.bgtoll.bg/ro/.

Foto: Frontiera România