International

Aurel Truță, un exemplu de român plecat în afara țării. Încrederea primită l-a dus la al doilea mandat de primar în Spania

aurel truta

A plecat din România în urmă cu 20 de ani iar de 12 ani este stabilit cu familia în Páramo de Boedo. Nu s-a gândit nicio clipă că va ajunge primar într-o ţară străină, la 3.000 km de oraşul natal, iar acum a ajuns să fie la al doilea mandat.

Aurel Truță, un exemplu de român plecat în afara țării. Încrederea primită l-a dus la al doilea mandat de primar în Spania

Aurel Truţă, singurul primar român din Spania, a fost votat pentru un nou mandat la conducerea micuţei localităţi Páramo de Boedo, un oraş din provincia Palencia, la alegerile din mai 2019. Deviza sa, aceea că ”primarii trebuie să facă management, nu politică”, s-a dovedit din nou câştigătoare. El a candidat pentru al doilea mandat de primar pentru a-şi putea finaliza proiectele demarate în primul mandat.

A ajuns în Paramo de Boedo pentru niște lucrări de construcții și i-a plăcut atât de mult satul încât a cumpărat o casă și s-a stabilit aici. A renovat primăria și a amenjat un cabinet medical pentru localnici.

”Vine un medic o dată pe săptămâna și avem o sala de tratamente”, spune Aurel Truță.

În sala de consiliu a Primăriei stă înrămată fotografia în care apare alături de președintele României și de Regele Spaniei. Localnicii au fost fericiți când Aurel a renovat biserica din sat, un monument istoric din secolul al XIV – lea.

”Luna viitoare o să avem un botez al unei familii mixte , tatăl e român și mama spanioloaică”, spune primarul.

”Este o persoană cu o minte mult mai deschisă, cu idei noi, fără frică față de multe lucruri, de care oamenii de aici aveau teamă și a dat o nouă vitalitate satelor”, povestește Mariano Marcos Gallego, localnic, potrivit informațiilor stiri.tvr.ro.

Planurile sale nu se opresc aici

Aurel se mândrește că în Paramo de Boedo nu există șomaj.

”Avem o densitate de un locuitor la 5 km pătrați. Este foarte dificil să vrei să lucrezi și să nu găsești un post de muncă. Sunt locuri de muncă în agricultură, industrie, în special în industria alimentară, putem să ne mândrim că avem în zonă cea mai mare fabrică de biscuiți din Europa”, spune Aurel Truță.

La următoarele alegeri Aurel va candida și pentru al treilea mandat.

”Este foarte plăcut să vezi că oamenii te iubesc”, spune Aurel Truţă, aceasta fiind de altfel singura răsplată pe care o poate primi ca primar într-un oraş mic, deoarece în Spania, edilii comunităţilor mai mici de 5.000 de locuitori nu primesc salarii sau remuneraţii şi nici nu pretind asta.

El a decis să candideze pentru a putea finaliza proiectele pe care le-a început în primul său mandat, proiecte importante pentru locuitorii micuţului oraş spaniol: clădire multifuncţională unde se află primăria şi cabinetul medicului, iluminatul cu LED-uri în singurul nucleu urban unde acesta lipseşte şi finalizarea reţelei de aprovizionare a oraşului Zorita. La acestea se adaugă continuarea eforturilor pentru menţinerea unor servicii de bază, precum cabinetul medicului sau transportul, astfel încât copiii să poată frecventa şcoala în altă localitate.