Actual International

Guvernul Australiei a întrecut orice imaginaţie. În perioada pandemiei, fostul premier a condus în secret cinci ministere

Guvernul Australiei a întrecut orice imaginaţie. În perioada pandemiei, fostul premier a condus în secret cinci ministere
FOTO: politico.com

Australienii sunt în stare de şoc după ce s-a aflat că în perioada martie 2020 – mai 2021, Scott Morrison, fostul premier s-a auto-numit în secret în fruntea a cinci ministere, fără că funcțiile să fie vacante.

Guvernul Australiei a întrecut orice imaginaţie. În perioada pandemiei, fostul premier a condus în secret cinci ministere

În perioada martie 2020 – mai 2021, Scott Morrison a condus pe rând și în unele cazuri concomitent ministerele Sănătății, Finanțelor, Afacerilor interne, Industriei și a preluat și portofoliul Trezoreriei.

Auto-numirile ii dădeau putere de decizie în aceste domenii cruciale. Nici publicul și nici măcar membrii guvernului nu știau de noile puteri ale lui Morrison, conferite de guvernatorul general, în cadru privat, la instrucțiunile premierului și neconsemnate oficial.

Nu a existat niciun anunț sau consemnare oficială a jurămintelor depuse de Morrison în cazul portofoliilor pe care le-a preluat. Auto-numirile i-au acordat putere de decizie în aceste sectoare cruciale, în cazul în care decidea că are nevoie să apeleze la ele. Situația inedită l-a făcut pe Morrison să aibă ultimul cuvânt în ministerele menționate, cu toate că puțini oameni din cabinetul său știau că prim-ministrul deținea aceste puteri.

Procedural, miniștrii trebuie să depună jurământul în public și să notifice Parlamentul

Depunerea jurămintelor miniștrilor australieni este de obicei oficiată de guvernatorul general și are loc în fața camerelor, iar numirea lor este anunțată în parlament, acolo unde este consemnată oficial.

Situația fost dezvăluită de doi jurnaliști într-o carte despre felul în care executivul a gestionat pandemia.

Dezvăluirile au produs furie în guvern și în rândul publicului australian. Nimeni nu a putut să explice de ce numirile în funcție au fost necesare sau de ce publicul nu a fost înștiințat de aceste modificări.

„Nu pot să concep mentalitatea care a creat așa ceva”, a spus actualul prim-ministru Anthony Albanese.

„Nu pot să concep felul în care guvernul a funcționat într-un mod în care ei au spus: ‘Sunt prim-ministrul Australiei și aș vrea să fiu la conducerea ministerelor Sănătății, Finanțelor, Trezoreriei, Industriei, Științei, Afacerilor Interne, Resurselor.”

Actualul prim ministru a catalogat această situație drept o gravă subminare a democrației.

Cât despre Scott Morrison acesta a spus că nu își amintește decât trei dintre funcțiile suplimentare și a spus că nu a făcut-o cu rea intenție.