International

Australia, luată cu asalt de incendii de vegetație. Valul de căldură face ravagii

Sursă foto: moldova.org
Sursă foto: moldova.org

Valul de căldură face ravagii. Un incendiu de vegetație în statul australian Victoria a crescut de peste trei ori în cursul nopții. Iar autoritățile au cerut locuitorilor dintr-o zonă izolată din statul Tasmania să evacueze acest loc. În timp ce valul de căldură de primăvară a întețit incendiile în sud-estul țării.

Aproximativ 17.000 de hectare au fost incendiate marți în partea de est a regiunii Gippsland din statul Victoria. După ce vânturile puternice au răspândit incendiile în timpul nopții, potrivit pompierilor din stat. Autoritățile au desfășurat aproximativ 650 de pompieri la fața locului.

Valul de căldură face ravagii

„Ne-am deplasat cu echipe de intervenție la primele ore ale dimineții. Este un incendiu destul de mare, răspândit pe o suprafață mare. Se dovedește a fi destul de dificil, arzând în proprietăți private, dar și în unele plantații de pini.”, a declarat Jason Heffernan, șeful autorității de pompieri din țara Victoria.

Dincolo de strâmtoarea Bass, în statul Tasmania, locuitorilor de la marginea nordică a insulei Flinders li s-a spus să evacueze zona. Din cauza unui incendiu de vegetație scăpat de sub control. Incendiile sunt alimentate de vânturile calde și uscate din sud-estul țării. În timp ce țara se confruntă cu o primăvară neobișnuit de caldă.

Septembrie 2023, cea mai secetoasă lună

Valul de căldură face ravagii. Australia a început primăvara cu cea mai secetoasă lună septembrie înregistrată vreodată. Potrivit Biroului de Meteorologie, cu precipitații cu 71% sub media 1961-1990. Condițiile se așteaptă să se schimbe rapid în Victoria marți după-amiază. Cu ploi abundente care vor ajuta la stingerea incendiilor, dar care ar putea declanșa inundații fulgerătoare. „Este foarte îngrijorător. Există o glumă care circulă aici, în Victoria, că te poți aștepta la patru anotimpuri într-o singură zi și trebuie să vă spun că astăzi nu se înșeală.” a spus Heffernan.

Condițiile calde și uscate au determinat, de asemenea, autoritățile din New South Wales să interzică marți focurile deschise în zone mari ale statului. Inclusiv în regiunea Greater Sydney. Marți dimineață ardeau 82 de incendii în tot statul, dintre care 16 nu erau izolate. Se așteaptă ca temperaturile să atingă 37 de grade Celsius în vestul orașului Sydney marți după-amiază, conform Reuters .

Temperaturile din Spania doboară recorduri

Valul de căldură face ravagii. În Spania, începutul lunii octombrie din acest an a fost cel mai călduros de la începutul înregistrărilor. A anunțat agenția meteorologică a țării, AEMET. Aproape 40% dintre stațiile meteo au înregistrat temperaturi maxime de peste 32 de grade Celsius. Începutul sezonului de toamnă oferă până acum puțin răgaz spaniolilor. După o vară cu patru valuri de căldură repartizate pe 24 de zile. Parte a unui model global de creștere a temperaturilor care este atribuit pe scară largă de oamenii de știință activității umane.

„În cea mai mare parte a Peninsulei Iberice, temperaturile din 1 octombrie au fost între șapte și 14 grade peste cele normale pentru această perioadă a anului.”, a declarat purtătorul de cuvânt al AEMET, Ruben del Campo, adăugând că aproape 100 de recorduri individuale au fost depășite duminică. Două orașe din centrul-sud al Spaniei, Badajoz și Montoro, au doborât recordul de căldură pentru Spania continentală în luna octombrie. Cu 38 și respectiv 38,2 grade Celsius. Precedentul record era de 37,5 C, documentat în orașul-stațiune Marbella în octombrie 2014.