International

Australia se înarmează! Colaborare militară cu Coreea de Sud

lansatoare de rachete HIMARS (sursă foto: notesfrompoland.com)
sursă foto: notesfrompoland.com

Deși Armata Regală Australiană a decis să achiziționeze rechete HIMARS, fabricat în SUA, la începutul acestui an, oficialii serviciului australian par a fi foarte impresionați de alternativa asiatică, de lansatorul multiplu de rachete sud-coreean Chunmoo, după performanțele sale la exercițiile Talisman Sabre din Australia.

Într-un interviu, un înalt oficial al armatei australiene a descris lansatorul multiplu de rachete Chunmoo ca având capacități „excelente”. Comentariile au fost făcute în condițiile în care Seulul lucrează neîncetat pentru a-și spori prezența în sectorul australian al apărării. Având în vedere desfășurarea de către Seul a sistemului de artilerie K239 Chunmoo și a altor tipuri de armament pentru a participa la exercițiul internațional bienal Talisman Sabre în curs de desfășurare în Australia, generalul de brigadă Damian Hill, din cadrul Armatei Regale Australiene (RAA), a lăudat performanțele K239 Chunmoo MLRS dezvoltat de Hanwha Defense.

Referindu-se la țara asiatică, generalul Hill a declarat: „Republica Coreea de Sud a desfășurat pentru prima dată în Australia exerciții cu obuziere autopropulsate K9 și sisteme de artilerie cu rachete cu rază lungă de acțiune pentru a participa la un exercițiu cu foc real, demonstrând o interoperabilitate sporită cu partenerii regionali. K239 are o capacitate extraordinară și, în calitate de ofițer de artilerie, este foarte interesant să vezi toate aceste capacități demonstrate împreună în cadrul unei activități cu foc real în timpul exercițiului Talisman Sabre”.

Armament sud-coreean în Australia

Coreea de Sud a desfășurat exerciții cu K239 Chunmoo MLRS pentru mult așteptatele antrenamente, pe lângă nava sa de asalt amfibie ROKS Marado, distrugătorul ROKS Munmu the Great, peste 700 de membri ai Marinei și ai Corpului de Marină, precum și faimoasele sale obuziere K9. Cu toate acestea, Chunmoo MLRS a reușit în principal să atragă privirile pentru performanțele sale exemplare. Acest lucru este semnificativ într-un moment în care războiul din Ucraina a demonstrat că artileria este piatra de temelie a războaielor moderne, în ciuda progreselor tehnologice realizate și utilizate pe câmpul de luptă.

Este deosebit de semnificativ pentru industria sud-coreeană de armament care a obținut recent cel mai mare contract militar din istorie pentru IFV-uri din Australia. În ianuarie 2023, Richard Marles, viceprim-ministru și ministru al apărării din Australia, a anunțat că țara urma să achiziționeze sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA, care, în opinia sa, vor îmbunătăți capacitatea de atac cu rază lungă de acțiune a țării.

Coreea de Sud, mai bună decât SUA

La momentul respectiv, Marles nu a precizat câte sisteme va achiziționa Australia. Cu toate acestea, în mai 2022, Departamentul de Stat al SUA a autorizat în mod oficial o potențială vânzare de 20 de HIMARS și echipamente asociate către Australia în scopuri militare externe, la un cost estimat de 385 de milioane de dolari. În timp ce făcea acest anunț, care se aliniază cu siguranță cu obiectivele țării din Pacific de a deveni o putere militară modernizată, Marles a declarat cu scopul este este imperativ și critic pentru Forțele de Apărare australiene să dispună de capabilități militare de ultimă generație și precise, având în vedere mediul strategic actual.

În acest context, declarația lui Hill cu privire la Chunmoo sud-coreean devine cu atât mai semnificativă. Se crede că decizia Australiei de a cumpăra HIMARS s-a bazat pe succesul de luptă demonstrat de sistem în Ucraina împotriva unei forțe militare moderne a Rusiei, informează eurasiatimes.com.