Actual

Austria, de la 1 august: Nu ai simptome dar ești pozitiv, mergi la muncă. S-au schimbat regulile pentru Covid

Austria, de la 1 august: Nu ai simptome dar ești pozitiv, mergi la muncă. S-au schimbat regulile pentru Covid

Angajaţii asimptomatici trebuie să meargă la muncă? Au voie să stea acasă de teamă de a fi contagioși? Experți în dreptul muncii oferă informații cu privire la întrebările legate de carantină, în Austria.

Austria, de la 1 august: Nu ai simptome dar ești pozitiv, mergi la muncă. S-au schimbat regulile pentru Covid

De la 1 august, carantina obligatorie pentru persoanele infectate cu coronavirusul va fi eliminată, în Austria. Iar autoritățile statului austriac au decis următoarele: chiar și cu un testul covid pozitiv, vor putea să părăsească cei patru pereți ai apartamentului și să meargă la lucru cu o mască FFP2.

Dar ce se întâmplă dacă un angajator nu dorește ca oamenii care au fost testați pozitiv să vină la muncă? Și angajații trebuie să lucreze împreună cu un coleg de muncă corona-pozitiv? Carantina ridică multe întrebări care se bat cap în cap cu prevederile din dreptul muncii, la austrieci. Sunt întrebări pe care presa vieneză le-a analizat pe toate părțile, mai ales din punct de vedere legal.

Angajaţii asimptomatici trebuie să meargă la muncă?

Oricine prezintă simptome și, prin urmare, este considerat „bolnav” poate și trebuie să stea acasă. Dar chiar și dacă nu au simptome, potrivit experților în dreptul muncii, angajații corona-pozitivi nu sunt obligați să se prezinte la muncă.

Există posibilitatea concediului medical electronic, prin care persoana în cauză se află legal în concediu medical. Iar remunerația continuă să fie plătită, conform prevederilor generale privind concediul medical.

De la 1 august, în Austria: Carantina dispare și este înlocuită cu restricții de circulație. Aceasta înseamnă că persoanele cu un test covid pozitiv au voie să părăsească zona de locuit.

Cu toate acestea, trebuie să purtați o mască FFP2, cu excepția în aer liber când puteţi menține o distanță minimă de doi metri față de alte persoane.

 

Dacă nu există simptome, este posibil să lucrați și cu o mască FFP2. Practic vorbind – nu trebuie să mâncați sau să beți. masca este obligatorie, mai ales în cazul celor testați pozitiv, chiar dacă se simt bine.

Companiile vor trebui să dea dovadă de abilități organizatorice pentru a implementa noile reglementări într-un mod rezonabil și în siguranță pentru toți cei implicați”, sunt siguri experţii austrieci Birgit Kronberger și Rainer Kraft.

Conform legislației din Austria, compania este obligată să protejeze sănătatea angajaților săi. Prin urmare, toate măsurile trebuie epuizate în companii pentru a reduce pe cât posibil riscul de infectare.

Alternativă la lucrul de acasă, ”camera Corona” de la serviciu

Ce se întâmplă dacă angajații nu doresc să lucreze cu un coleg infectat, este o întrebare, la care speciliștii cunosc răspunsul. Și există diferite abordări aici. Ministrul Sănătății vienez a spus de curând că nu este permis să stai departe de muncă „doar” de teama de a nu fi infectat de colegii corona-pozitivi.

Pe de altă parte, experții austrieci în dreptul muncii, Kraft și Kronberger spun că nimeni nu poate fi obligat să lucreze direct cu colegii infectaţi, chiar dacă poartă mască.

Și în acest caz, compania trebuie să epuizeze toate alternativele posibile pentru a ține cont de preocupările exprimate de angajați, ca de exemplu facilitarea lucrului de acasă, înființarea pereților despărțitori sau propria „cameră Corona”.

Foto: arhiva