Actual

Autoritatea Electorală Permanentă a început pregătirile pentru alegerile din 2024 şi instruieşte 100.000 de experţi electorali

Autoritatea Electorală Permanentă a început pregătirile pentru alegerile din 2024 şi instruieşte 100.000 de experţi electorali

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) împlineşte astăzi 19 ani de activitate dedicată proceselor electorale democratice. În aceşti 19 ani, AEP a organizat 34 de procesele electorale, dintre care 13 au fost referendumuri. Cu această ocazie preşedintele AEP Constantin Mituleţu-Buică a subliniat că anul 2024 va fi primul când toate cele patru tipuri de alegeri se vor desfăşura pe parcursul unui singur an.

Autoritatea Electorală Permanentă a început pregătirile pentru alegerile din 2024 şi instruieşte 100.000 de experţi electorali

”Deşi anul 2024 poate părea departe din perspectiva anului curent, adevărul este că procesele electorale sunt caracterizate de o complexitate considerabilă şi, prin urmare, necesită o perioadă de pregătire de lungă durată. Deoarece ne propunem să asigurăm, ca şi până acum, transparenţa şi corectitudinea proceselor electorale, AEP a început pregătirea demersurilor necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor din 2024. Prin îndeplinirea cu seriozitate şi determinare a acţiunilor plănuite ne conturăm certitudinea că vom face faţă provocării aduse de anul electoral 2024”, anunţă Mituleţu-Buică.

Un alt demers al AEP în vederea pregătirii pentru alegerile 2024 vizează modificarea şi completarea cadrul legislativ electoral.

”Decizia de a analiza legislaţia primară electorală şi de a face propuneri pentru modificarea acesteiaa fost determinată de dorinţa de a îmbunătăţi şi de a armoniza reglementările diferitelor tipuri de alegeri. Primul pas în această direcţie a fost elaborarea şi lansarea în dezbatere publică a proiectului de act normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de lege a fost publicat pe site-ul www.roaep.ro la secţiunea Legislaţie Electorală – Transparenţă Decizională – link: https://www.roaep.ro/legislatie/transparenta-decizionala-2/

Dezbaterea publică pe această temă se va desfăşura în data de 8 noiembrie 2022, la sediul AEP din strada Eugeniu Carada nr.1, sala “Octavian Opriş” şi sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai instituţiilor publice partenere implicate în procesul electoral, ai partidelor politice parlamentare, ai societăţii civile, ai mediului academic şi ai mass-media.

AEP pregăteşte 100.000 de experţi electorali şi operatori de calculator

În luna octombrie 2022, AEP a încheiat un protocol de colaborare cu Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) astfel că aproximativ 2.700 de mandatari financiari şi directori financiari ai partidelor politice, precum şi personalul AEP cu atribuţii de control din cadrul sediului central şi al direcţiilor judeţene ale instituţiei vor beneficia de programele care vor fi dezvoltate în baza acestui acord. Totodată, AEP va organiza sesiuni de instruire pentru cei peste 100.000 de experţi electorali şi operatori de calculator.

Preşedintele AEP subliniază că în ultimii ani trei ani s-a observat creşterea gradului de transparenţă în ceea ce priveşte situaţia veniturilor şi a cheltuielilor realizate de partidele politice.

”AEP a efectuat controale cu privire la legalitatea veniturilor şi a cheltuielilor la toate formaţiunile politice înscrise la Tribunalul Municipiului Bucureşti şi, implicit, la toate partidele politice care beneficiază de finanţare de la bugetul de stat”, mai afirmă preşedintele AEP.