Actual Politică

Având pedeapsa cu închisoarea suspendată, fostul liberal Bogdan Olteanu vrea să petreacă sărbătorile de iarnă în Sultanatul Oman

Având pedeapsa cu închisoarea suspendată, fostul liberal Bogdan Olteanu vrea să petreacă sărbătorile de iarnă în Sultanatul Oman

Fostul liberal, Bogdan Olteanu cere Tribunalului București să-i permită să plece în luna decembrie în Sultanatul Oman, o țară arabă, în sud-vestul Asiei pe coasta de sud-est a Peninsulei Arabe.

Bogdan Olteanu s-a prezentat la instanță, săptămâna trecută, unde se judecă o cerere de revizuire a procesului de trafic de influență, infracțiune pentru care acesta a fost condamnat în toamna anului 2020 la 5 ani de pușcărie.

Având pedeapsa cu închisoarea suspendată, fostul liberal Bogdan Olteanu vrea să petreacă sărbătorile de iarnă în Sultanatul Oman

După a doua decizie a CCR pe tema articolului 155 Cod penal – cea în care judecătorii constituționali au statuat că România nu a avut legislație în perioada 2018-2022 cu privire la întreruperea cursului prescripţiei – Bogdan Olteanu a formulat o cerere de revizuire care, odată admisă în principiu, a dus la eliberarea lui din închisoare.

În prezent, pe rolul Tribunalului București se judecă a doua fază a cererii de revizuire, cea pe fond, în care – teoretic – Bogdan Olteanu urma a fi reaudiat, iar judecătorul s-ar fi pronunțat în sensul respingerii cererii sau al admiterii, ceea ce ar însemna întoarcerea la închisoare sau rejudecarea dosarului.

Având în vedere pronunțarea Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte, prin care judecătorii au dat dreptate CCR, magistratul de la Tribunal care judecă procesul de revizuire a lui Bogdan Olteanu l-a întrebat pe acesta dacă dorește sau nu continuarea procesului penal.

Bogdan Olteanu s-a consultat cu avocatul pentru câteva secunde și a răspuns, prompt, că nu dorește, motiv pentru care lucrurile s-ar fi putut opri în acest punct, iar judecătorul nu avea decât să constate poziția procesuală a acestuia și să închidă dosarul.

Asta ar fi însemnat pentru Bogdan Olteanu că lucrurile au rămas în „coadă de pește”: a fost condamnat, a făcut pușcărie și tot nu a dovedit că e nevinovat cum încă susține că este. Dar, în același timp, fostul liberal rămânea în libertate pentru restul procedurii.

DNA cere sesizarea CJUE cu privire la scandalul prescripției

Procurorul de ședință al DNA a arătat în fața instanței că a depus la dosar o sesizare adresată CJUE, mai exact un set de 5 întrebări cu privire la aplicarea deciziei CCR pe tema prescripţiei, fără să intre în detalii.

Reprezentanta DNA a cerut amânarea cauzei până la redactarea hotărârii preliminare a Înaltei Curți din 25 octombrie, iar judecătorul a spus că are nevoie de timp pentru a studia întrebările.

„Apreciez că avem nevoie de timp pentru a fi redactate considerentele hotărârii ICCJ, astfel că solicităm amânarea. Al doilea aspect: solicit sesizarea CJUE cu 5 întrebări. Le depun pentru a fi lecturate, nu le mai dau citire pentru că sunt stufoase”, a declarat reprezentanta DNA.

Procuroarea a precizat, la întrebarea instanței, că acesta este primul dosar în care DNA cere sesizarea CJUE cu privire la această chestiunea și că solicitări asemănătoare vor fi depuse în „alte câteva cauze”.

Judecătorul a amânat cauza pentru data de 14 noiembrie, până când va analiza cererea de sesizare a CJUE formulată de DNA, pe care o va respinge sau o va admite. În ultimul caz, va mai dura cel puțin un an până când CJUE va dezlega chestiunea de drept a prescripţiei, așa cum s-a întâmplat în urma scandalului completurilor de la Înalta Curte.

Bogdan Olteanu a fost condamnat la 7 ani pentru trafic de influență, pedeapsa a fost scăzută la 5 ani de Curtea de Apel București

În urmă cu doi ani, 29 octombrie 2020, Bogdan Olteanu a fost încarcerat după ce a fost condamnat la 7 ani pentru trafic de influență, pedeapsă scăzută la 5 ani de Curtea de Apel București pentru că a primit 1 milion de euro de la SOV pentru a-l numi în funcţia de guvernator al Deltei Dunării pe Liviu Mihaiu.

Urmare a deciziei CCR din data de 26 mai privind întreruperea prescripției, Bogdan Olteanu a cerut revizuirea.

Până la soluționarea pe fond a cererii de revizuire, avocatul lui Bogdan Olteanu a formulat și o cerere de suspendare a executării pedepsei, pe care instanțele au admis-o, iar fostul liberal a ieșit din pușcărie.