Actual Diverse

Avem telefonul ascultat sau nu? Semnele care trebuie să ne atragă atenția și alte informații utile

Avem telefonul ascultat sau nu? Semnele care trebuie să ne atragă atenția și alte informații utile
Infoactual/arhiva

Unii oameni nu sunt luați în serios sau și mai rău, se fac glume pe seama lor când spun că telefonul le este ascultat. Apoi, chiar și cei care se cred ascultați încep să aibă îndoieli în acest sens. Pentru siguranță și certitudine exiată semne asupra cărora putem să atragem atenția.

Avem telefonul ascultat sau nu? Semnele care trebuie să ne atragă atenția și alte informații utile

Prin anumite metode, există riscul ca fișierele din telefonul tău să ajungă pe mâna hackerilor sau altor curioși, motivați dintr-un punct de vedere profesional sau altul.

Cea mai cunoscută metodă prin care cineva îți poate intercepta apelurile este printr-un atac KNOB (Key Negotiation Of Bluetooth), adică prin conectarea la telefonul tău via Bluetooth. De aceea, e indicat ca, atunci când nu o folosiți, să opriți această funcție a telefonului.

Atenție. La fel ca Bluetooth-ul, Wi-Fi-ul este o tehnologie de transfer de date wireless. Modul în care Wi-Fi-ul funcționează este diferit, dar hackerii îl pot folosi pentru a lansa același tip de atacuri.

Per ansamblu, există semne legate de ascultarea telefoanelor, potrivit specialiștilor în telefonie mobilă. Primul dintre ele și cel mai sesizabil îl reprezintă sunetele ciudate din timpul apelurilor. Aceste sunete ciudate erau și pe vremuri când funcționa telefonul fix, cu fir. Se auzeau sunete gen bruiaje, trosnituri sau scârțâieli.

Indiciile principale sunt acestea: voci la distanță, anumite sunete, click-uri ș.a. Atunci când efectuați un apel sau vorbiți cu cineva, aceste intervenții nu sunt normale într-o rețea atât de modernă, deci există posibilitatea, mai mult ca sigur, ca telefonul tău să fie ascultat.

Un alt fapt care trebuie să trezească anumite semne de întrebare este cel referitor la baterie. Dacă întreaga capacitate a bateriei telefonului tău scade inexplicabil, ar fi șanse mari ca telefonul să fie ascultat.

Ecranul telefonului poate lumina din senin și va emite anumite zgomote sau ajunge să se repornească fără niciun motiv. Totodată, și temperatura bateriei este importantă. Dacă se încălzește mai repede decât de obicei, este și acesta un semnal de alarmă.

Și nu în ultimul rând dacă sesizați o activitate pe ecranul telefonului atunci când tu nu îl folosiți, este posibil ca cineva să umble în telefon de la distanță, cu un program instalat în prealabil. Sau pur și simplu este vorba despre un virus care își face de cap prin fișierele sistemului de operare a telefonului.

Concret, cum aflăm dacă telefonul ne este ascultat

Bănuieli, fără certitudini. De aceea, dacă vrem să știm în mod concret, să atragem atenția la semnalele telefonului, orcât de mici ar fi, de la luminozitate, baterie, încălzire rapidă și excesivă, sunete ciudate, simboluri pe care le putem vedea pe ecran ca din senin.

Există aparate de ascultare telefoane, așa cum am văzut prin filme? Da, există multe dispozitive care pot fi folosite pentru a intercepta date de pe telefoanele mobile și pentru a lansa atacuri menite să oprească efectuarea apelurilor.

Dispozitivele de interceptare IMSI, cum ar fi StingRay, sunt utilizate în general de oamenii legii, dar pot fi achiziționate și pe piața neagră. O modalitate prin care acestea funcționează este să acționeze ca un turn de rețea mobilă fals, la care se vor conecta automat toate telefoanele dintr-o anumită rază.

Ce putem face după ce aflăm că telefonul este ascultat

Prima măsură pe care o puteți lua atunci când bănuiți că ai telefonul ascultat este să puneți dispozitivul pe modul avion, pentru a opri orice conexiune pe care acesta ar putea-o avea.

Intrați în Setări, acolo unde poți vedea toate aplicațiile, și observați dacă întâlniți vreuna care nu vi se pare a fi cunoscută. Este foarte posibil să fi intrat în contact cu un virus (malware) care să fi instalat pe telefon o aplicație de urmărire.

Concluzie. Sfaturi. Dacă nu ați descărcat aplicații dubioase, dacă nu ați accesat siteuri nesigure, dacă nu ați deschis mailuri ciudate sau dacă nu sunteți căutat(ă) de Poliție sau alte persoane ce v-ar putea deranja, nu aveți niciun motiv să credeți că telefonul personal este ascultat.

Totuși, dacă bănuiți că se întâmplă asta, este suficient să îl închideți pentru a vă asigura că dispozitivul nu mai poate fi interceptat.