International

Avertismentul oamenilor de știință! 2023, cel mai cald an din istorie

Avertismentul oamenilor de știință! 2023, cel mai cald an din istorie
sursa foto spotmedia

2023 bate recordurile. Anul acesta este „aproape sigur” că va fi cel mai cald din ultimii 125.000 de ani. Au declarat miercuri oamenii de știință din Uniunea Europeană. După ce datele au arătat că luna trecută a fost cel mai cald octombrie din lume. Luna trecută a spulberat masiv recordul anterior de temperatură din octombrie, din 2019, a declarat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE.

„Recordul a fost doborât cu 0,4 grade Celsius, ceea ce reprezintă o marjă uriașă.”, a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess. Care a descris anomalia de temperatură din octombrie ca fiind „foarte extremă”.

2023, cel mai cald an din istorie

Căldura este rezultatul emisiilor continue de gaze cu efect de seră generate de activitatea umană. Combinate cu apariția în acest an a modelului meteorologic El Nino. Care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific. La nivel global, temperatura medie a aerului la suprafață în octombrie a fost cu 1,7 grade Celsius mai mare decât în aceeași lună din perioada 1850-1900. Pe care Copernicus o definește ca fiind perioada preindustrială.

Octombrie record înseamnă că 2023 este acum „aproape sigur” că va fi cel mai cald an înregistrat, a precizat C3S într-un comunicat. Recordul anterior a fost înregistrat în 2016, un alt an care s-a aflat sub influența El Nino. Setul de date Copernicus datează din 1940. „Când combinăm datele noastre cu cele ale IPCC, atunci putem spune că acesta este cel mai cald an din ultimii 125.000 de ani.”, a declarat Burgess.

Fenomenul El Nino

Datele pe termen mai lung furnizate de IPCC, grupul de experți în științele climatice al ONU, includ citiri din surse. Precum carote de gheață, inele de copaci și depozite de corali. Singura dată înainte de octombrie când o lună a mai depășit recordul de temperatură cu o marjă atât de mare a fost în septembrie 2023. „Septembrie ne-a surprins foarte, foarte mult. Așa că, după luna trecută, este greu de stabilit dacă ne aflăm într-o nouă stare climatică. Dar acum recordurile continuă să se prăbușească și mă surprind mai puțin decât acum o lună”, a declarat Burgess.

Michael Mann, un climatolog de la Universitatea din Pennsylvania, a declarat că avem parte de multe recorduri.  „Cei mai mulți ani El Nino sunt acum recorduri, deoarece căldura globală suplimentară a El Nino se adaugă la creșterea constantă a încălzirii cauzate de om.” a explicat expertul .

Schimbările climatice

Schimbările climatice alimentează fenomene extreme din ce în ce mai distructive. În acest an, acestea au inclus inundații care au ucis mii de oameni în Libia. Dar și valuri de căldură puternice în America de Sud. De asemenea, s-a desfășurat cel mai grav sezon de incendii de vegetație înregistrat vreodată în Canada.

„Nu trebuie să lăsăm ca inundațiile devastatoare, incendiile, furtunile și valurile de căldură din acest an să devină noua normalitate. Prin reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră în următorul deceniu, putem înjumătăți rata de încălzire.”, a declarat Piers Forster, cercetător în domeniul climei la Universitatea din Leeds. În ciuda faptului că țările și-au stabilit obiective din ce în ce mai ambițioase de reducere treptată a emisiilor, acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Emisiile globale de CO2 au atins un nivel record în 2022, conform Reuters .