Actual International

Avionul ministrului de externe al Greciei a aterizat la Tripoli, dar demnitarul nu a mai vrut să coboare. A urmat ceva…

Avionul ministrului de externe al Greciei a aterizat la Tripoli, dar demnitarul nu a mai vrut să coboare. A urmat ceva…
foto: greekherald.com.au

Ministrul de externe al Greciei, Nikos Dendias și-a anulat prima etapă a vizitei sale în Libia la doar câteva momente după ce a aterizat joi la Tripoli.

Dendias a aterizat la Tripoli în Libia, a aflat că omologul său, care are legături strânse cu Turcia, îl aștepta la aeroport și i-a ordonat pilotului să decoleze. Răsturnarea de situație diplomatică va deteriora cel mai probabil încă și mai mult relațiile deja tensionate dintre Grecia și administrația de la Tripoli.

Avionul ministrul de externe al Greciei, Nikos Dendias a aterizat la Tripoli, dar demnitarul nu a mai vrut să coboare

Turcia a semnat luna trecută un acord preliminar cu guvernul de la Tripoli pentru explorarea apelor din largul coastei libiene în căutare de petrol și gaze naturale, fără a specifica dacă operațiunile se vor extinde și în apele din sudul Greciei, acolo unde Atena spune că turcii nu au niciun drept să se implice. La acea vreme, Dendias a acuzat Turcia că exploatează „situația turbulentă din Libia pentru a destabiliza și mai mult securitatea regiunii mediteraneene și pentru a pune bazele unei hegemonii regionale”.

Dendias nu a vrut să fie fotografiat cu Najla Mangoush, ministrul de externe al guvernului de la Tripoli

În ultima sa călătorie, Dendias plănuise inițial să facă o vizită în Benghazi, dar rivalii lui Haftar au insistat ca ministrul grec să facă o oprire și la Tripoli. Dendias a acceptat, dar, potrivit unor oficiali din diplomație, acesta a impus o condiție: se va întâlni doar cu Mohamed al-Menfi, președintele Consiliului Prezidențial Libian și cu un fost ambasador libian în Grecia.

Dendias nu a vrut să fie fotografiat cu Najla Mangoush, ministrul de externe al guvernului de la Tripoli, care a semnat acordul de explorare energetică cu Turcia.

„Nimeni nu ne poate forța să ne întâlnim cu cineva”

Acesta era planul A, dar Dendias avea nevoie și de un plan B pentru eventualitatea în care avionul său urma să aterizeze într-un aeroport, în alte condiții foarte liniștit, unde îl aștepta un grup mare de fotografi. Împreună cu ei era și Mangoush. Fără să stea pe gânduri, Dendias a făcut un semn cu mâna, imitând motorul unui avion și indicând pilotului că această vizită s-a terminat înainte să fi început. Libienii „au presupus că dacă cineva va veni, vor forța o întâlnire”, potrivit unui oficial grec de rang înalt. „Nimeni nu ne poate forța să ne întâlnim cu cineva.”

FOTO: Najla Mangoush, ministrul de externe al guvernului de la Tripoli, care a semnat acordul maritim controversat cu Turcia şi cu care ministrul grec nu a dorit să se întâlnească

Avionul lui Dendias a trebuit să aștepte în jur de o oră pe pistă. Controlorii de trafic aerian din Tripoli nu au aprobat planul său de zbor

Însă, lucrurile au devenit încă și mai ridicole atunci când avionul lui Dendias a trebuit să aștepte în jur de o oră pe pistă înainte să se întoarcă la Benghazi întrucât controlorii de trafic aerian din Tripoli nu au aprobat planul său de zbor.

„Într-o situație surprinzătoare, ministrul grec a refuzat să se dea jos din avion și s-a întors de unde a venit fără nicio explicație”, a transmis Ministerul de Externe al Libiei, care a adăugat că „regretăm acest comportament și vom lua măsurile diplomatice necesare pentru a proteja suveranitatea Libiei.”

Până când guvernul de la Tripoli a formulat declarația, oficialii greci aterizaseră deja la Benghazi.