International

Azerbaidjan folosește modelul rusesc de atac. Ne vom confrunta cu un nou război?

Azerbaidjan folosește modelul rusesc de atac. Ne vom confrunta cu un nou război?
sursa foto evenimentul zilei

Azerbaidjan folosește modelul rusesc de atac. Țara a lansat o acțiune militară în regiunea Nagorno-Karabah. Acesta este un pas care ar putea prevesti un nou război în această zonă instabilă. Dar, potrivit Baku, intervenția este necesară pentru a restabili ordinea constituțională și a alunga formațiunile militare armene.

Karabakh este recunoscut la nivel internațional ca teritoriu azer, dar o parte din el este condus de autorități separatiste de etnie armeană. Aceste persoane susțin că zona este patria lor ancestrală. De la căderea Uniunii Sovietice în 1991, Karabakh a fost în centrul a două războaie, ultimul în 2020.

Azerbaidjan folosește modelul rusesc de atac

Bombardamente puternice și repetate au putut fi auzite din imaginile filmate marți pe rețelele de socializare în Stepanakert, capitala Karabahului, numită Khankendi de Azerbaidjan. Reprezentantul separatist pentru drepturile omului din Karabah, Gegham Stepanyan, a declarat că populația civilă a suferit „multiple victime”. Acest lucru s-a desfășurat în urma loviturilor armatei azere. Reuters nu a putut verifica imediat afirmația sa.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a realizat o declarație prin care și-a anunțat operațiunea. Au vorbit despre intenția de a „dezarma și de a asigura retragerea formațiunilor forțelor armate ale Armeniei de pe teritoriile noastre, (și) de a neutraliza infrastructura militară a acestora”.

Campanie militară

Azerbaidjan folosește modelul rusesc. Conform acestora, au fost vizate doar ținte militare legitime și nu civili, folosind „arme de înaltă precizie”. Această acțiune a fost parte a ceea ce au numit o campanie de „restaurare a ordinii constituționale a Republicii Azerbaidjan”. Civilii au fost liberi să plece pe coridoarele umanitare, a adăugat, inclusiv pe cel spre Armenia. Forțele etnice armene din Karabakh au declarat că Azerbaidjan încearcă să treacă prin apărarea lor după bombardamente intense, dar că, deocamdată, mențin linia de apărare.

Armenia a purtat discuții de pace cu Azerbaidjanul, inclusiv cu privire la chestiuni legate de viitorul Karabahului. Țara a condamnat ceea ce a numit „agresiunea la scară largă” a Baku împotriva populației din Nagorno-Karabah și a acuzat Azerbaidjanul de bombardarea orașelor și satelor. „Condus de un sentiment de impunitate, Azerbaidjanul a revendicat în mod deschis responsabilitatea pentru agresiune.”, a declarat Ministerul de Externe al Armeniei într-o declarație.

Forțele rusești de menținere a păcii

Azerbaidjan folosește modelul rusesc. Armenia afirmă că forțele sale armate nu se află în Karabah și că situația la propria graniță cu Azerbaidjanul este stabilă. Dar, țara a cerut ajutorul membrilor Consiliului de Securitate al ONU și a solicitat intervenția forțelor rusești de menținere a păcii aflate pe teren.

Rusia, care a mediat o încetare a focului fragilă după războiul din 2020, a cerut tuturor părților să înceteze luptele. În urma conflictului din 2020, Azerbaidjanul a recucerit întinderi de teren în Karabah și în jurul acesteia. Pe care le pierduse într-un conflict anterior, în anii 1990.  Armenia a acuzat Moscova că este prea distrasă de războiul din Ucraina pentru a-și proteja propria securitate. Țara a acuzat forțele ruse de menținere a păcii din Karabah că nu și-au făcut treaba. Ministerul de Externe al Armeniei a declarat luni că poziția diplomatică a Azerbaidjanului pare să pregătească terenul pentru un fel de acțiune militară, conform Reuters .