Actual Social

BAC 2022. Întrebarea „capcană” de la Matematică la care au greșit mulți elevi, deși răspunsul era ușor

BAC 2022. Întrebarea „capcană” de la Matematică la care au greșit mulți elevi, deși răspunsul era ușor
Arhivă

Exercițiul-capcană a reprezentat o problemă pentru elevii care au participat la proba de la matematică. Majoritatea au calculat greșit la una dintre cerințele primului subiect

În cadrul probei de bacalaureat la matematică, susținută pe data de 21 iunie 2022, elevii au întâmpinat probleme la un exercițiu, unde au greșit la calcul. Este vorba despre exercițiul 4, de la subiectul I, de la profilul Tehnologic, care a fost notat cu 5 puncte.

Ce presupunea acest exercițiu

A patra cerință de la primul subiect al probei de bac presupunea un calcul care implica noțiuni de proporții și procente. Astfel, cerința „Un produs costă 90 de lei. Care e prețul după o scumpire de 10%?” avea ca rezolvare 90 lei + 9 lei = 99 lei, întrucât 10% din 90 înseamnă 9 lei. Din nefericire, mulți elevi din grabă, fie din neatenție, au greșit și au scris că răspunsul ar fi 100, adunând suma inițială cu procentul care ar fi adăugat la scumpire.

Calendarul examenelor de bacalaureat, prima sesiune:

  • 20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Dacă un elev nu nu completează sau chiar refuză să răspundă la toate subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, ceea ce a scris nu i se va lua în considerare. De asemenea, candidații nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, poșete, sacoșe și alte obiecte asemănătoare. Aceștia sunt obligați să lase obiectele pe care le dețin în sala de depozitare, stabilită de comisia de bacalaureat. Participanților la examen le este interzisă și utilizarea, în timpul probelor scrise, mijloace de calcul.

Dacă elevii nu sunt mulțumiți de rezultatele inițiale de la examenele de bacalaureat, aceștia pot depune contestații pe 27 iunie, între orele 12:00-18:00 la unitatea de învățământ de care aparțin.