International

Banca Spaniei face un experiment, primul pas spre dispariția banilor: introduce pe piața bancară prima monedă digitală

Banca Spaniei face un experiment, primul pas spre dispariția banilor: introduce pe piața bancară prima monedă digitală
Online Banking

Banca Spaniei ia în considerare lansarea și introducerea în circuitul interbancar a monedei digitale și a invitat instituțiile financiare și furnizorii de soluții tehnologice să participe la un studiu de fezabilitate.

Banca Spaniei face un experiment: introduce pe piața bancară prima monedă digitală

Banca Spaniei ia în considerare lansarea monedei digitale și a invitat instituțiile financiare și furnizorii de soluții tehnologice să participe la un studiu de fezabilitate.

Înainte de pandemie, guvernatorul băncii spaniole a avertizat investitorii individuali cu privire la pericolul de a investi în criptomonede și, în timp ce unii au făcut averi semnificative, mai ales când profiturile nu au fost impozitate, alții au înregistrat pierderi considerabile.

Cu toate acestea, banca recunoaște că poate exista un avantaj distinct pentru o bancă centrală de a putea efectua transferuri digitale ale monedei create de ea însăși.

Aceasta a decis, independent de orice cercetare întreprinsă de Banca Centrală Europeană în vederea creării unui euro digital, că dorește să investigheze posibilitatea de a îmbunătăți eficiența, viteza și securitatea tranzacțiilor cu ridicata folosind propria monedă digitală.

Acest studiu se concentrează pe trei domenii principale: simularea tranzacțiilor care implică transferuri de fonduri prin CBDC; testarea integrării unei CBDC în decontarea activelor financiare; și, în plus, analiza avantajelor și dezavantajelor potențiale ale unei CBDC în raport cu procesele, procedurile și infrastructurile tradiționale.

În plus, acest studiu poate ajuta la cuantificarea măsurii în care moneda digitală a băncii centrale (CBDC) poate contribui la adaptarea acestor canale la nevoile și cerințele unei societăți digitale în creștere.

Organizațiile care doresc să coopereze cu Banca au deja termen până la 31 ianuarie 2023 pentru a-și prezenta propunerile și, pe lângă faptul că trebuie să poată demonstra capacitatea de a participa, trebuie să accepte să trateze toate lucrările lor ca fiind complet confidențiale.

Treptat, viitorul așa arată: dispariția banilor lichizi și tranzacții exclusiv în mediul online, astfel încât banii care îi știam dispar lăsând locul unor cifre scrise în contul bancar online, în portofelul, de asemenea, tot virtual.