Info Actual

Info Actual > Politică > Băsescu, supărat pe guvernanți: “Starea de alertă” este un atac…
Politică

Băsescu, supărat pe guvernanți: “Starea de alertă” este un atac…

Băsescu, supărat pe guvernanți: “Starea de alertă” este un atac...

Fostul președinte Traian Băsescu a criticat, zilele trecute, faptul că Tribunalul Iași a admis ca fiind nelegală prevederea dintr-o hotărâre a Comitetului pentru Situații de Urgență Iași. Hotărâre prin care au fost suspendate activitățile didactice față în față în unitățile de învățământ din judeul Iași.

În acest context, fostul președinte al României reamintește, într-o postare pe pagina sa de Facebook, partidelor aflate la putere să respecte Constituția.

Redăm integral postarea fostului președinte:

Respectaţi Constituţia!
Am spus în mod repetat că “Strea de alertă” este un atac la Constituţie.
Justiţia a început să anuleze rând pe rând, măsurile de carantinare, de închidere a şcolilor sau a restaurantelor. Problema este că aceste procese vor continua să facă harcea-parcea măsurile şi aşa slabe şi întârziate luate de guvern.
Nu poţi să interzici sau să limitezi drepturi fundamentale prin ordin al “comandantul operaţiunii” în baza declarării “stării de alertă”.

Băsescu, supărat pe guvernanți: “Starea de alertă” este un atac…

Starea de alertă nu este prevăzută în Constituţie, în timp ce drepturile cetăţenilor români sunt garantate de Constituţie în nu mai puţin de 39 articole (de la 15 la 54).
Drepturile fundamentale pot fi limitate temporar, numai prin instituirea “stării de urgenţă” decretată de Preşedintele României, în baza art. 93 din Constituţie. Dar pentru asta, Preşedintele României şi nu “comandantul operaţiunii”, trebuie să-şi asume responsabilitatea…

PS – Pentru punerea sub control a pandemiei sunt un adept al unor măsuri mult mai dure decât cele acum în vigoare, dar acest lucru trebuie făcut cu respectarea Constituţiei.

Sursă foto: Facebook- Traian Băsescu