Actual

BAT sprijină Poliția de Frontieră. Un viitor fără contrabandă cu tutun

Contrabanda cu tigari, conferinta de presa Calafat, sursa foto: arhiva companiei
Sursa foto: arhiva companiei

Contrabanda cu tutun este în creștere în anul 2023. În perioada ianuarie-septembrie 2023, nivelul mediu al pieței ilicite cu țigări a fost de 8,3% din consumul total de țigări din România. Comparativ cu anul trecut, această valoare a crescut. Principalul motor al majorării valorii îl reprezintă țigările care sunt destinate pieței din Bulgaria și care sunt introduse în piața din România.

De la începutul anului 2023 și până acum autoritățile române au capturat peste 105 milioane de țigarete de contrabandă. Valoarea la care se ridică aceste produse, pe piața neagră, trece de 17 milioane de euro. Potrivit informațiilor de pe platforma stopcontrabanda.ro, volumul de capturi este de aproape două ori mai mare față de anul trecut.

Capturile de țigarete contrafăcute

În primele nouă luni, la frontiera de Sud a României, au fost capturate peste un milion de pachete de țigări contrafăcute. Acestea au fost descoperite pe raza de competență a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu. Aceasta se întinde pe o lungime de aproximativ 447 de kilometri frontieră cu Republica Bulgaria. Mai exact, în perioada ianuarie-septembrie a acestui an au fost găsite circa 1.900.000 de pachete de țigări. Acestea reprezintă 35% din totalul capturilor de la nivel național, potrivit spuselor comisarului-șef, Viorel- Florin Vlăsceanu, Împuternicit Inspector Șef IPTF Giurgiu.

„Valoarea țigaretelor confiscate în acest an de colegii mei depășește suma de 42 de milioane de lei. Vorbim despre altă dimensiune, întrucât în perioadele similare ale anilor trecuți, și aici vorbim de anul 2020, 2021, 2022, capturile de țigarete la frontiera de Sud a României gestionată de ITPF Giurgiu au fost mult mai mici. Astfel însumate pe cei trei ani, în primele nouă luni ale fiecărui an, capturile au fost de aproximativ 834.000 de țigarete, ceea ce reprezintă mai puțin de 50% din capturile înregistrate în acest an”, a mai declarat comisarul – șef Poliție Viorel – Florin Vlăsceanu, Împuternicit Inspector Șef IPTF Giurgiu.

Prejudiciul de la bugetul statului

Anual, la bugetul statului, se pierde suma de aproape 2 miliarde de lei, după cum arată estimările industriei. Cu banii pierduți la bugetul statului, din cauza contrabandei cu țigări, s-ar putea reabilita anual 500 km de drum național. În același timp, fenomenul nu este reprezentat numai de contrabanda cu țigarete. La frontiera de Sud a României au mai fost, de asemenea, capturate și parfumuri, textile și încălțăminte.

„În decursul primelor nouă luni ale anului 2023, la nivelul Inspectoratului pe care îl reprezint astăzi, au fost ridicate în vederea cercetărilor, aproximativ 500.000 de bunuri, a căror valoare este de aproape 150 de milioane de lei, asta dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă. Majoritatea acestor produse este reprezentată de articole vestimentare, accesorii și parfumuri. Ridicarea acestor bunuri în vederea continuării cercetărilor se face în cadrul lucrărilor penale întocmite, iar în perioada de referință au fost întocmite 768 de astfel de lucrări penale. În perioada similară a anului trecut au fost constatate 194 de infracțiuni și au fost ridicate aproximativ 175.000 de bunuri susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 35 de milioane de lei”, a mai declarat comisarul – șef Poliție Viorel – Florin Vlăsceanu, Împuternicit Inspector Șef IPTF Giurgiu.

Contracararea fenomenului

Pentru a combate fenomenul contrabandei cu țigarete, BAT vine în sprijinul autorităților. În acest fel, în data de 19 octombrie a acestui an, la Calafat, reprezentanții companiei BAT România au donat structurilor Poliției de Frontieră echipamente de ultimă generație. Acestea au rolul de a consolida și sprijini sistemul de supraveghere al frontierei de stat. Totodată, aceste echipamente sunt de ajutor atât în prezent, cât și pentru viitor. Mai ales când România va face parte din spațiul Schengen.

Mai exact, echipamentele care au fost donate sunt sisteme de monitorizare a țintelor. Aici este vorba despre camere de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare ale autovehiculelor. De asemenea au mai fost donate și dispozitive de supraveghere cu termoviziune. Mai exact aceste sunt binocluri cu termoviziune și capabilități de înregistrare și transmitere a informației.

Sprijin pentru Poliția de Frontieră

BAT a mai venit în sprijinul Poliției de Frontieră și cu 4 containere. Acestea vor fi folosite pentru depozitarea țigărilor confiscate la Giurgiu și Calafat. În această zonă, datorită eforturilor constante ale autorităților, volumul capturilor s-a majorat considerabil față de anul trecut. Mai exact, este vorba despre un nivel de 5 ori mai crescut față de cel din anul anterior.

„Ne bucurăm că putem fi din nou alături de autorități și în mod specific de Poliția de Frontieră Română în acțiunile sale pe frontiera de sud, unde capturile de produse de contrabandă au crescut semnificativ în perioada recentă. Astfel, contribuim direct la întărirea capacității acestora în combaterea traficului ilicit prin furnizarea de tehnică de monitorizare și supraveghere a frontierei, în vederea reducerii contrabandei cu țigări, un fenomen care ne afectează pe toți: consumatori, bugetul statului și companii corecte”, a transmis Ileana Dumitru, Director Juridic și afaceri externe al Ariei Europa de sud est din cadrul BAT.