Actual International

Bătaie pe locul lui Boris Johnson. Aceasta este lista scurtă a celor care ar putea să ia locul premierului

Bătaie pe locul lui Boris Johnson. Aceasta este lista scurtă a celor care ar putea să ia locul premierului
Twitter

Deputatul conservator britanic Tom Tugendhat a anunţat joi seară că intră în cursa pentru a-i succeda lui Boris Johnson, deschizând astfel balul candidaţilor după anunţul demisiei premierului, notează AFP.

Înainte ca Boris Johnson să-şi anunţe demisia – în timp ce a decis să rămână în Downing Street până când succesorul său va fi ales în fruntea Partidului Conservator, alţi membri ai partidului şi-au făcut deja cunoscute intenţiile.

Suella Braverman, procuror general, responsabilă cu consilierea juridică a guvernului, a afirmat miercuri seară la televiziune că va candida. Susţinătorul Brexit-ului Steve Baker, din aripa dreaptă a Partidului Conservator, a spus între timp că se gândeşte „serios” să candideze. Potrivit colaboratorilor lor, fostul ministru al sănătăţii Sajid Javid, care şi-a anunţat marţi demisia din guvern, şi ministrul transporturilor, Grant Shapps, se gândesc serios să intre şi ei în cursă.

De asemenea, şi BBC a prezentat o listă cu posibilii candidaţi pentru funcţia de premier al Marii Britanii.

1. Lizz Truss

Lizz Truss, ministrul de Externe, este preferată de conservatori. Truss este foarte atent la imaginea sa publică. Are 46 de ani și a fost ministru al Comerțului Internațional în primii doi ani ai mandatului de premier al lui Boris Johnson.

În 2021 a fost numită negociatorul șef în relația cu Uniunea Europeană. Luni, Lizz Truss și-a exprimat sprijinul 100% pentru Boris Johnson. Mai mult decât atât, și-a încurajat și colegii să-l sprijine pe premier.

2. Rishi Sunak

Rishi Sunak a fost cândva un posibil candidat pentru funcția de conducere a conservatorilor, dar în ultimele luni reputația sa a fost afectată de controversele care au gravitat în jurul afacerilor soției sale.

3. Sajid Javid

Deputatul din Bromsgrove i-a dat prima lovitură premierului, subliniind nevoia de integritate și spunându-le parlamentarilor, în discursul său de demisie, că a concluzionat că „problema începe de la vârf”. Javid a candidat anterior pentru conducerea în 2019, ajungând până în ultimii patru înainte de a renunța pentru a-l susține pe domnul Johnson.

4. Jeremy Hunt

Fostul ministru de Externe a rămas o prezență influentă în Westminster de când a ieșit al doilea după Boris Johnson în competiția pentru conducerea din 2019. A analizat politica guvernamentală pe toată durata pandemiei în calitate de președinte al Comitetului pentru Sănătate al Camerei Comunelor.

5. Michael Gove

Secretarul pentru Dezvoltare a mai candidat de două ori pentru funcția de lider conservator și prim-ministru. În 2019, s-a clasat pe locul al treilea, după Boris Johnson și Jeremy Hunt.

6. Nadhim Zahawi

Actualul cancelar și-a consolidat reputația de om de încredere atunci când a preluat rolul de ministru al Vaccinurilor în timpul pandemiei și a obținut multe merite pentru succesul implementării vaccinurilor în Marea Britanie.

7. Penny Mordaunt

Penny Mordaunt este fostă asistentă de magician, însă are un palmares de realizări extraordinare, scrie BBC. Din punct de vedere politic, ea a scos deja un iepure din pălărie în 2019, când a făcut istorie devenind prima femeie secretar al Apărării din Regatul Unit – o alegere firească pentru o rezervistă din marină care a fost deja ministru al forțelor armate în timpul lui David Cameron.

8. Tom Tugendhat

Stilul lui Tom Tugendhat este la polul opus al lui Boris Johnson – un moderat care proiectează pragmatism mai degrabă decât populism, un om al detaliilor care a susținut „Remain” la referendumul din 2016 privind UE.

9. Ben Wallace

Secretarul Apărării și fost soldat este o figură discretă care a atras tot mai multă atenție de la invazia Rusiei în Ucraina, deoarece Marea Britanie a luat o decizie timpurie de a sprijini Kievul cu arme și instruire.

În pofida opoziției sale față de Brexit, Wallace a condus anterior campania nereușită de leadership a lui Boris Johnson din 2017, înainte de a fi recompensat cu un post în cabinet în 2019.