Culinar Sănătate

Berea de ghimbir, băutura foarte apreciată de copiii britanici, datorită conținutului scăzut de alcool. Cum se prepară în casă?

Berea de ghimbir, băutura foarte apreciată de copiii britanici, datorită conținutului scăzut de alcool. Cum se prepară în casă?
moviesnewsfeed.com

Berea cu ghimbir de casă este sănătoasă, condimentată, gazoasă și delicioasă!

Predecesoarele băuturilor carbogazoase moderne erau adesea preparate în casă.  Spre sfârșitul secolului 19, în Marea Britanie, “berile mici” (eng. “small beers”) erau băuturi fermentate cu un conținut de alcool foarte scăzut. Adesea, erau mai sigure de băut decât apa, care era de obicei contaminată.

Originea berii de ghimbir

FOTO magicnatura.ro, topremediinaturiste.ro

Berea de ghimbir își are originea în Anglia și datează de la mijlocului anilor 1700, fiind exportată în toată lumea.

Întrucât legile accizelor britanice din 1855 prevedeau ca băutura să nu conțină alcool în proporție mai mare de 2%, de obicei fiind mult mai slabă de atât,  berea de ghimbir a devenit apreciată de copii.

Pe la începutul secolului 20 era produsă comercial în aproape fiecare oraș din Marea Britanie. “Berea” era adesea comercializată de către vânzători ambulanți, și era uneori distribuită dintr-un “dozator de bere”.

În anul 1935 erau peste 3000 de producători de bere de ghimbir în Marea Britanie, dar cu toate acestea, în zilele noastre doar o firmă britanică mai prepară acest produs în mod traditional. “Berea de ghimbir” modernă este, de obicei, preparată cu arome și carbonizată cu dioxid de carbon presurizat.

Ce trebuie să conțină neapărat berea de ghimbir

La momentul actual sunt multe rețete pentru berea de ghimbir, însă ingredientele de bază sunt

 • ghimbirul
 • lămâia
 • zahărul
 • drojdia

Dar adevărata bere de ghimbir se face din ghimbir proaspăt (Zingiber officinale), adesea cu alte arome, cum ar fi ienupărul (Juniperus communis), lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra), chilli (Capsicum annuum), care oferă produsului o “înțepătură” suplimentară.

Uneori se folosește și coada șoricelului pentru a inhiba creșterea bacterială (așa cum era în berea obișnuită înainte de introducerea hameiului).

De exemplu, “Berea” de ghimbir jamaicană este uneori făcută cu lime în loc de lămâi.

FOTO seriouseats.com

  Bere de ghimbir preparată în casă

Ingrediente pentru obținerea a 5 litri de bere de ghimbir

 • 5 litri de apă plată
 • 650 g rădăcină de ghimbir (curățat)
 • 2 lămâi
 • 40 g drojdie proaspătă sau 20 g drojdie uscată
 • 500 g zahăr sau miere
 • un praf de sare
 • Opțional: chilli, nucșoară, lemn dulce, vanilie, căței de usturoi, ienupăr, chimen dulce, coriandru, anason

Mod de preparare

 1. Se curăţă ghimbirul de coajă şi se dă pe răzătoare, apoi se amestecă cu apa și zahărul.
 2. Se adaugă zeama obținută prin stoarcerea celor 2 lămâi
 3. Se adaugă și drojdia, precum și alte condiment (după preferințe)
 4. Preparatul lichid se amestecă foarte bine până când se topește zahărul
 5. Se toarnă lichidul în sticle de plastic și se lasă cu capacul nestrâns, timp de 3 zile, la temperatura camerei, până când devine acidă.
 6. Când a ajuns la stadiul dorit, berea se păstrează în frigider.

FOTO dualit.com

În cazul în care doriți să obțineți o bere mai alcoolizată, o puteți păstra în sticle, cu capacul nestrâns timp de o săptămână, pentru a continua procesul de fermentare.

Pentru a obține o aromă mai intensă a berii, se recomandă fierberea amestecului înainte de adăugarea drojdiei.

Berea de ghimbir

 • ajută la digestie (reduce balonarea, gazele sau crampele, relaxând mușchii stomacului și stimulând enzimele cu rol în digestia nutrienților)
 • tratează durerile și alte probleme ce afectează oasele
 • ajută la reducerea intensității simptomelor în timpul gripei sau răcelii (ajută și la întărirea sistemului imunitar împotriva virusurilor, diminuează riscul de infecție și acționează ca un expectorant natural)
 • acționează în general ca antiinflamator, fiind recomandată chiar și în caz de febră musculară, entorse, luxații ori dureri articulare
 • reduce stresul, potrivit sanovita.ro
Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!