Actual Lifestyle

În România vor fi construite două parcuri eoliene de cel mai mare producător de energie regenerabilă din Elveția

În România vor fi construite două parcuri eoliene de cel mai mare producător de energie regenerabilă din Elveția
wikipedia.org

AXPO a anunțat că 2 parcuri eolienne, cu un total de 38 de turbine, sunt în stadiu de planificare în România.

În general, conducta de dezvoltare a Axpo include parcuri eoliene cu o capacitate instalată de 3,5 GW. Axpo continuă să aducă o contribuție substanțială la extinderea producției de energie ecologică în Europa și în Elveția, unde este cel mai mare producător de energii regenerabile.

AXPO, cunoscut pe piața locală în special ca trader, va construi în  România 2 parcuri eoliene onshore, cu o capacitate totală de 250 MW. Cele două parcuri eoliene vor dispune de un total de 38 de turbine și vor produce 750 GWh de energie electrică pe an, echivalentul consumului de energie a aproximativ 375.000 de gospodării din România, potrivit informațiilor publicate pe axpo.com.

Când se preconizează să înceapă lucrările

Se așteaptă ca la sfârșitul anului 2023 construcția să înceapă în locații la aproximativ 100 km nord-est și, respectiv, 200 km est de București. Pentru a finaliza proiectul, Axpo va lucra îndeaproape cu partenerul său local Aquarius Energy Developments.

Extinderea energiei eoliene în România va crea, de asemenea, locuri de muncă de-a lungul întregului lanț valoric al dezvoltării proiectelor, de la achiziționarea de terenuri până la punerea în funcțiune a centralei și managementul operațiunii.

Strategia AXPO în România

Axpo urmărește o strategie de nișă îndreptată în primul rând către piețele care nu sunt încă în centrul atenției marilor dezvoltatori de energie eoliană.

România îndeplinește cele mai multe criterii cheie în evaluarea noilor piețe: cerere puternică pentru capacitate suplimentară de energie regenerabilă, acceptare locală ridicată a energiilor regenerabile, o piață de dimensiuni medii, condiții bune de vânt și puține restricții în procesul de planificare, conform axpo.com.

Pe scurt, despre AXPO

Producătorul de energie regenerabilă din Elveția, AXPO, are peste 5.000 de angajați și clienți în peste 30 de țări din Europa, America de Nord și Asia.

Aquarius Energy Developments Aquarius a fost înființat în iulie 2021, cu misiunea de a identifica și selecta proiecte eoliene și solare profitabile.

Până în prezent, compania a ajuns la un portofoliu de circa 2 GW de lucrări în dezvoltare și vânzare. Anul trecut, în vară, Axpo a semnat un important contract de vânzare-cumpărare de energie electrică pe termen lung (PPA), care acoperă peste 4 TWh, cu parcul eolian Fântânele-Cogealac-Grădina (cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa) al CEZ, parte a portofoliului energetic deținut de Macquarie Asset Management în România.

Pe ce perioadă a fost semnat contractul și cât va produce AXPO în România

Contractul a fost semnat pe 7 ani și este cel mai mare încheiat de Axpo în regiune până în prezent.

Axpo va acoperi aproximativ 50% din capacitatea totală instalată a CEZ, de 600 megawatt (MW), din cele 3 parcuri eoliene deținute și administrate de un fond de infrastructură pe termen lung al Macquarie Asset Management. Unitățile sunt situate în Dobrogea, lângă Marea Neagră.

Potrivit profit.ro, Macquarie Asset Management a finalizat achiziția portofoliului de infrastructură energetică integrată CEZ în România în martie 2021, alcătuit, de asemenea, dintr-o rețea de distribuție electrică reglementată de 86.665 kilometri și un business de furnizare a energiei electrice și gaze naturale în sud-vestul României.