Actual

Bogdan Aurescu: Oficialii ungari care vin în vizite private să respecte în discursul lor „sensibilitățile României”

Bogdan Aurescu: Oficialii ungari care vin în vizite private să respecte în discursul lor „sensibilitățile României”

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că a discutat marți cu omologul său maghiar, Peter Szijjarto, despre vizitele private ale oficialilor ungari în România și despre tabăra de vară de la Tușnad care va avea loc săptămâna viitoare și unde premierul Viktor Orban probabil va participa.

Bogdan Aurescu: oficialii ungari care vin în vizite private să respecte în discursul lor „sensibilitățile României”

Oficialul român a precizat că i-a spus ministrului maghiar „care sunt sensibilitățile României și așteptarea ca discursul public să se încadreze în parametrii pe care îi știm deja”.

“Am vorbit, de pildă, despre vizitele private ale oficialilor ungari în România și despre tabăra de vară de la Tușnad care va avea loc săptămâna viitoare și am arătat care sunt sensibilitățile României și așteptarea ca discursul public să se încadreze în parametrii pe care îi știm deja, ai tratatului politic de bază, ai Declarației de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI de la care anul acesta aniversăm 20 de ani de existență. Și răspunsul a fost unul pozitiv”, a spus Aurescu.

Ministerul de Externe a luat act de vizita privata a premierului Viktor Orban din perioada imediat urmatoare.

Înțelegem că (Viktor Orban – n.red.) va participa la această tabără de vară. Vom vedea care este conduita oficialilor ungari. Eu sper că ea se va modela după ceea ce colegul meu, Peter Szijjarto, mi-a spus”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Preşedinta Ungariei, în vizită în România în luna mai

Maghiarii sunt maghiari, punct”, a scris presedintele Ungariei Novak Katalin pe Facebook.

“În calitate de Preşedinte al Republicii, consider o prioritate reprezentarea întregii populaţii maghiare, aşa că pentru mine nu există nicio diferenţă în ceea ce priveşte dacă cineva locuieşte aici sau dincolo de graniţă”, a continuat aceasta.

Vizita a fost menţionată şi de liderul UDMR, Kelemen Hunor.

„Toate drumurile duc în Transilvania. Dumnezeu l-a adus pe preşedintele Republicii Ungare la Cluj”, a scris pe contul său de Facebook Kelemen Hunor.

Mai mult, Novak Katalin a ieşit la alergat, într-un parc centrat din Cluj-Napoca şi a făcut public acest lucru. Preşedintele Ungariei a postat o fotografie pe Facebook şi a scris: „Ziua a început în mod activ la Cluj-Napoca”.