Actual Politică

Bulgaria ne-o ia înainte? A primit „un angajament clar” în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen

Bulgaria ne-o ia înainte? A primit „un angajament clar” în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen

Potrivit informațiilor oferite de Krum Zarkov, ministrul bulgar al justiției, Krum Zarkov, țara sa a primit „un angajament clar” în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen. Iar acest lucru se va întâmpla în octombrie 2023.

Acest termen a fost stabilit săptămâna trecută, în cadrul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles. Zarkov a precizat că acest lucru s-a întâmplat a rezultatului „muncii intense a guvernului interimar din ultimele săptămâni și al unei puternice autorități internaționale în persoana președintelui Radev”, notează publicația bulgară Mediapool.

Olanda nu mai este un impediment în calea Bulgariei

De asemenea, ministrul a amintit de faptul că parlamentul va trebui să fie responsabil și să adopte cât mai multe reforme legate de statul de drept. Mai mult, Zarkov spune că bulgarilor nu le mai este frică de rapoartele pe care le așteaptă Olanda.

„Nu ar trebui să ne facem griji pentru aceste rapoarte. Potrivit așa-numitului „mecanismul orizontal” sunt rapoarte în fiecare an și nu sunt doar despre Bulgaria. Aceste rapoarte nu ar trebui să ne sperie, noi ne-am îndeplinit angajamentele”, a precizat oficialul bulgar.

Ce se întâmplă cu România

La rândul său, Klaus Iohannis, a anunțat luni că a avut un dialog cu prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, stat care va deține președinția Uniunii Europene, despre aderarea României și Bulgariei la Schengen. Concluzia discuției a fos că intrarea României și a Bulgariei în spațiul comunitar „trebuie repusă în discuție”. De asemenea, Iohannis a spus că ultimul cuvânt îl va avea Consiliul JAI.

„Am avut o discuție destul de lungă cu Prim-ministrul Suediei, domnul Ulf Kristersson, și este clar că domnia sa cunoaște problema, este în temă cu solicitările noastre, cu problematica în general și părerea domniei sale a fost că această chestiune trebuie repusă în discuție. Însă dați-mi voie să clarific niște lucruri înainte ca unii formatori de opinie avizi de publicitate să creeze așteptări care nu vor fi îndeplinite.

„Chestiunea Schengen nu se tranșează la Consiliul European, ci se tranșează la Consiliul JAI”

Chestiunea Schengen nu se discută la Consiliul European, nu se tranșează acolo. Deci, încă o dată: chestiunea Schengen nu se tranșează la Consiliul European, ci se tranșează la Consiliul JAI. Este un format al miniștrilor de interne din cadrul Consiliului Uniunii Europene.

Imediat după ce cele două chestiuni în discuție vor fi clarificate politic, prin discuții bilaterale în diferite formate, sunt convins că va fi pusă problema în Consiliul JAI și convingerea mea este că, atunci va fi pusă pe agendă, va primi un răspuns pozitiv. Nu putem – noi, Uniunea Europeană – nu putem să ne permitem încă un eșec!”, a precizat președintele, scrie Digi24.