International

Ce cadouri a primit Kim Jong Un în Rusia? Pușcă, pălărie de blană și drone

cadouri-primit-kim-rusia
Sursa foto cronica romana

Liderul nord-coreean s-a întors săptămâna trecută acasă, cu daruri de la gazdele sale de la Moscova. Ce cadouri a primit Kim Jong Un în Rusia? O pușcă, o mănușă de cosmonaut și drone militare. Care reprezintă o încălcare a sancțiunilor ONU.

După întâlnirea pe care a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin, liderul nord-coreean a primit o pușcă de fabricație rusească. „De cea mai bună calitate”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Kim nu a rămas mai prejos și i-a dăruit și el o pușcă lui Putin, „fabricată de artizani nord-coreeni”. Iată însă ce alte cadouri a primit Kim Jong Un în Rusia.

Liderul de la Kremlin i-a mai făcut cadou o mănușă dintr-un costum spațial purtat în spațiu, a precizat agenția TASS.

La rândul lui, Oleg Kozhemyako, guvernatorul regiunii Primorski, l-a mai cadorisit pe Kim cu un set de veste antiglonț moderne. Vestele sunt special concepute pentru operațiuni de asalt, a precizat presa rusă.

Ce alte cadouri a primit Kim Jong Un în Rusia

De asemenea, lui Kim i-au fost dăruite cinci drone de atac unidirecționale. Dar și o dronă de recunoaștere Geranium-25, care este folosită pe scară largă în războiul din Ucraina. Acest lucru încalcă cel puțin două rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU împotriva Coreei de Nord. Pe care Moscova le-a votat, dar le-a ignorat cu desăvârșire.

Kim a mai primit și o pălărie de blană de la ministrul Apărării, Serghei Shoigu. Cei doi au vizitat împreună o bază din Vladivostok. Unde auadmirat bombardiere nucleare, avioane de vânătoare echipate cu rachete hipersonice și o navă de război.

A fost însă o adevărată tevatură cu determinarea mărimii potrivită a pălăriei, a relatat agenția de presă rusă RIA. Ambasadorul Rusiei la Phenian, Alexander Matsegora, a sugerat o mărime puțin mai mică decât propriul său „cap foarte mare”. Care s-a dovedit a fi cea potrivită.

„Este important ca acesta să fie un cadou din inimă. Și tovarășului Kim Jong Un i-a plăcut”, a declarat Matsegora.

Cadourile merg în muzeul familiei

Coreea de Nord a depus multe eforturi pentru a pune în valoare cadourile pe care Jong Un, le-a primit de la demnitari străini. La fel cum au procedat și cu cele primite de tatăl său, Kim Jong-il, și de bunicul său, Kim Il Sung, fondatorul Coreei de Nord. Pentru aceasta le-au dedicat un muzeu special.

Amplasat pe dealurile muntelui Myohyangsan, la 160 km de Phenian, muzeul se numește Expoziția Internațională a Prieteniei. Și, pentru că darurile s-au adunat, este alcătuit din două structuri impunătoare din beton construite în stil arhitectural tradițional.

Inaugurat în 1978, muzeul aree peste 100 de săli de expoziție cu peste 115.000 de obiecte din 200 de țări. Dimensiunea și importanța colecției îl fac comparabil cu muzeul Louvre din Paris, susține presa de stat din Coreea de Nord.

Colecția include obiecte de cristal trimise de fostul președinte american Jimmy Carter. Un set de cești de ceai de la președintele francez Francois Mitterrand. O minge de baschet semnată de Michael Jordan și oferită de fostul secretar de stat american Madeleine Albright cu ocazia vizitei sale din 2000. Și o pușcă dăruită de fostul lider cubanez Fidel Castro.

Sunt expuse și cadourile primite de la sud-coreeni. Cum ar fi de exemplu televizorul fostului președinte Kim Dae-jung, care a angajat tratative de pace cu Phenianul. În galerie figurează și sedanul Dynasty, care a fost nava amiral a Hyundai Motor. Mașina i-a fost dăruită lui Kim Jong Il de către fondatorul Grupului Hyundai, Chung Ju-yung, născut în Coreea de Nord. Hyundai a fost vârful de lance al investițiilor în Nord după summitul intercoreean din 2000, conform Reuters.