Lifestyle

Calendar creștin-ortodox, 15 mai: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul
sursa foto: arhiva companiei

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul este una dintre figurile marcante ale Bisericii Ortodoxe Române, fiind venerat pentru sfințenia și înțelepciunea sa. Născut în secolul al XV-lea în Moldova, el și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu și poporului său. A fost un episcop iubit și respectat, fiind numit în cele din urmă Mitropolit al Moldovei.

Sfântul Ierarh Iacob a fost un apărător al credinței ortodoxe și un susținător al dreptății sociale. În timpul păstoririi sale, a contribuit la întărirea spirituală a poporului moldovean și la consolidarea învățăturii ortodoxe în regiune. A sprijinit și promovat învățământul și cultura, fiind un susținător al educației și al cărții.

De asemenea, Sfântul Ierarh Iacob a fost un exemplu de smerenie și ascultare față de voia lui Dumnezeu. Viața sa sfântă și lucrările sale au rămas o sursă de inspirație pentru generațiile ulterioare, fiind venerat ca un model de viață creștină autentică.

Astăzi, credincioșii ortodocși îl prăznuiesc și îl cinstesc pe Sfântul Ierarh Iacob Putneanul ca pe un sfânt ocrotitor al Moldovei și al întregii Biserici Ortodoxe Române. Rugăciunile sale sunt căutate și încredințate cu speranță, iar viața sa sfântă rămâne un reper moral și spiritual pentru toți cei ce îl cinstesc, potrivit KanalD.