Actual

Zelenski, laude pentru țara noastră: „Mulțumesc lui Dumnezeu că a apărut România”

apropiatii-zelenski-acuzati-coruptie
Sursa foto Radio Free Europe

Situația din Ucraina este în continuare una destul de complicată. Agresiunea Rusiei pare să nu se aproprie de final. Pentru a putea rezista acestui război, ucrainenii au primit sprijin extern. România a reprezentat un aliat important pentru Ucraina. Oferind ajutor pe tot parcursului acestui război.

Țara noastră s-a implicat pentru a facilita Ucrainei lucrurile de care are nevoie pentru a face față conflictelor. Președintele Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Klaus Iohannis pentru tot sprijinul.

Zelenski, laude pentru România

România a ajutat Ucraina să supraviețuiască în timpul blocadei poloneze a exporturilor agricole, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Țara noastră a oferit susținere și a permis cerealele ucrainene pe teritoriul României.

„Mulțumesc lui Dumnezeu că a apărut România inteligentă și președintele României, Klaus Iohannis, m-a ajutat pur și simplu. El i-a ajutat pe fermierii noștri să supraviețuiască. Și el a avut atâtea dificultăți, a avut greviști. Cred că el a arătat manifestarea unui om puternic care a spus: <Nu, nu, nu: Mai întâi valorile, apoi vin prețurile>”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă.

Exportul cerealelor ucrainene

Președintele ucrainean a remarcat că în prezent există un nou guvern în Polonia. Acesta și-a exprimat speranța că problema blocadei exporturilor de cereale va fi rezolvată. „Am avut contact cu președintele Duda, m-a felicitat pentru sărbătorile noastre importante și invers, m-am adresat lui. Am nivelat această situație. Voi crede că noul guvern va debloca toată această problemă. Este artificială. Nu poți politiza problema cerealelor atunci când totul este blocat”, a spus Zelenski.

Pierderi de sute de milioane 

„Din aprilie până în septembrie a fost foarte dificil, am pierdut sute de milioane de dolari, am pierdut o parte din recoltă, am pierdut în fiecare zi. Și în fiecare zi fermierii noștri m-au întrebat: <Ce? Câmpurile noastre sunt minate, cum putem măcar să scoatem ceva?> Și asta s-a întâmplat, iar noi am început să pierdem relațiile politice”, a declarat Zelenski.

În același timp, acesta și-a exprimat recunoștința față de poporul polonez pentru sprijinul acordat Ucrainei. În ciuda blocadei cerealelor. „Dar înțelegeți: Nu sunt un fricos, eu apăr interesele țării mele în timpul războiului. Am spus: lăsați-ne să-l scoatem grâul, nu ne-au lăsat să-l scoatem. Și a fost o greșeală. Este pur și simplu greșit”, a spus Zelenski, conform Interfax .

România, sprijin important

Potrivit datelor, prin România trec 70% dintre cerealele exportate de Ucraina, a explicat prim-ministrul Ucrainei, , Denis Șmîhal. Acesta a mulțumit României pentru ajutorul oferit.

„Parteneriatul nostru este larg şi cuprinzător. Apreciem măsurile luate de România cu privire la aspecte financiare, sancţiuni. Cooperarea pe partea de logistică este deosebit de importantă, asigurăm coridor de transport pentru exportul Ucrainei. În prezent, 70% din cerealele noastre se exportă prin România. Astfel, Ucraina continuă să fie un garant al securităţii alimentare globale”, a spus prim-ministrul Ucrainei, potrivit Digi24.