Lifestyle

Calendar creștin-ortodox, 16 mai: Sfântul Cuvios Teodor

Sfântul Cuvios Mihail Marturisitorul Teodor Sfinții Mucenici Agatopod, Teodul și Sfânta Cuvioasă Teodora Sfântul Tit Timotei Leon Mucenic Nichifor Sfântul Teodor Stratilat Sfântul Ierarh Partenie Sfântul și Dreptul Simeon Calendar creștin Sfântul Mucenic Trifon Întâmpinarea Domnului
sursa foto: arhiva companiei

Sfântul Cuvios Teodor, cunoscut pentru viața sa sfântă, este sărbătorit în calendarul creștin ortodox în ziua de 16 mai. El a fost ucenic al Sfântului Pahomie cel Mare și a contribuit activ la administrarea mănăstirilor Tabennisi și Phbow.

Sfântul Teodor s-a născut în Tebaida de Sus, provenind dintr-o familie creștină înstărită și respectată. La vârsta de 14 ani, în timp ce în casa părinților săi avea loc un ospăț mare cu ocazia sărbătoririi Botezului Domnului, el și-a dat seama că toate acestea sunt trecătoare și goale. În acel moment, inima sa s-a umplut de umilință și dorința de a urma calea lui Hristos, potrivit Newsweek.

„Ce folos am eu din toate acestea? Sau ce voi câştiga eu ticălosul, dacă mă voi îndulci de aceste desfătări vremelnice ale acestei vieţi, lipsindu-mă de cele veşnice? Pentru că nimeni, îndulcindu-se de cele vremelnice, nu va putea să câştige slava cea veşnică”.