Actual Politică

Breaking: Călin Popescu Tăriceanu, achitat definitv! Apărarea fostului ministru al Justiției l-a salvat

Călin Popescu Tăriceanu, achitat definitv! Apărarea fostului ministru al Justiției l-a salvat
Arhivă

Fostul premier al României a fost achitat, luni, definitiv, în dosarul de abuz în serviciu. Acesta era cercetat pentru menținere ilegală în funcție a senatorului Cristian Marciu.

Anchetat pentru abuz în serviciu

Procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal în care îl acuză pe Tăriceanu de abuz în serviciu, pentru că, în calitate de președinte al Senatului României, nu a pus în discuția Biroului Permanent decizia Agenției Naționale de Integritate prin care senatorul de Giurgiu, Cristian Marciu a fost menținut în funcție deși a fost declarat incompatibil.

Cinci judecători au stabilit, definitiv, respingerea apelului declarat de anchetatorii Parchetului instanței supreme, dar și pe cel al lui Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu, fost șef al Senatului, a fost chemat în Apel de către procurori  pentru abuz în serviciu și complicitate la uzurpare de calități oficiale în cazul senatorului Cristian Marciu, magistrații care au instrumentat dosarul cerând, la ICCJ, condamnarea definitivă a celor doi. Fostul premier s-a apărat susținând că metodologia nu era prevăzută de legislația aflată în vigoare la acel moment.

„Se pare, însă, că apropierea alegerilor îi determină pe unii să găsească soluții pentru a mă scoate din joc. Nu cedez, nu mi-e frică. Am fost patru ani obiectul unei anchete penale a DNA și în final am avut câștig de cauză la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sunt trecut prin aceste lucruri. Nu e prima dată când se întâmpla astfel de lucruri. Cei care cred că în felul acesta voi deveni mai puțin critic la adresa președintelui și la adresa guvernului se înșală. Vom vedea care sunt prevederile, și în funcție de aceasta parchetul va acționa sau nu”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, în trecut.

Apărat de fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc

Fostul ministru al Justiției, senatorul PSD Robert Cazanciuc, ajuns președinte al Senatului, l-a apărat, în pe fostul premier. Acesta a sesizat Curtea Constituțională, în 2020.

Pe 29 mai 2020, Cazanciuc a cerut CCR să constate existenţa unui conflict constituţional între Parlament – Senat şi PICCJ. Cazanciuc spunea că acest conflict s-a manifestat printr-o „ingerinţă directă şi neconstituţională” a unei structuri a Ministerului Public în activitatea Parlamentului. CCR a respins acțiunea în 2021.

Astăzi, însă, pledoariile avocaților săi, dintre care doi sunt foști miniștri ai Justiției, au reușit să convingă cu argumente juridice că fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu nu a comis niciun abuz și că nu el trebuia să rezolve problema cu incompatibilitatea senatorului Marciu.