Info Actual > Politică > Camera Deputaților. Foştii demnitari PCR nu pot beneficia de Legea recunoştinţei
Politică

Camera Deputaților. Foştii demnitari PCR nu pot beneficia de Legea recunoştinţei

Camera Deputaților. Foştii demnitari PCR nu pot beneficia de Legea recunoştinţei

Camera Deputaților, marţi, a dat vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei prin care foştii demnitari PCR nu beneficiază de prevederile Legii recunoştinţei, scrie Agerpres.  Legea nr.341/2004 se aplică pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977.

Au fost înregistrate 282 de voturi “pentru”, unul împotrivă şi două abţineri.

Conform unui amendament, de prevederile legii nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945-1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale Partidului Comunist Român. Amendamentul se aplică și persoanelor care sunt dovedite că în perioada 1945-1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale gărzilor patriotice.

„De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945-1989 au deţinut funcţii în structura de conducere a Partidului Comunist Român sau gărzilor patriotice, după caz. De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că, în perioada 1945-1989, au fost militari în Armata Română, cei care au făcut parte din aparatul de represiune (securitate şi miliţie) şi care au dezinformat sau au folosit mijloace de informare în masă în scop de diversiune ori au acţionat, sub orice formă, împotriva Revoluţiei Române din Decembrie 1989, au emis ordine şi dispoziţii în favoarea menţinerii structurilor fostului partid comunist şi pentru apărarea dictatorului”, scrie într-un amendament al deputatului PNL Florin Roman, iniţiator al proiectului de lege.

Este obligatorie o declaraţie pe propria răspundere, autentificată

Persoanele care solicită eliberarea certificatului trebuie să depună, odată cu cererea, o declaraţie pe propria răspundere, autentificată, că nu se încadrează în prevederile menţionate, sub sancţiunea legii penale.

În cazul anulării unui certificat, Secretariatul de Stat va propune preşedintelui României retragerea titlului atribuit în baza acestuia.

Adrian Solomon, deputat PSD, a susţinut, în plen, că raportul este plin de greşeli, una dintre acestea fiind anul de înfiinţare al gărzilor patriotice, care este 1968. De asemenea, spune el, Partidul Comunist nu exista în toată perioada menţionată de lege, iar dacă militarii ar fi participat la Revoluţie „aceasta n-ar mai fi fost făcută de popor, ci ar fi fost lovitură de stat”.

„Proiectul de lege face referire foarte clar la Partidul Comunist Român, iar PCR a funcţionat în ilegalitate şi în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. În ceea ce priveşte gărzile patriotice, prevederea, din punctul meu de vedere, este foarte clară”a susținut deputatul PNL Florin Roman.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest sens.